A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nem aggódnak a túlértékelt részvények miatt

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint az értékpapírok negyede túlértékelt, de a megkérdezettek mégis úgy látják, hogy ebből nem lesz gond, a világgazdaság fejlődni fog tovább és még a haszon is nagyobb lesz.
Vágólapra másolva!

Most vásárolj, amíg magasak az árak – ilyen címmel közölt cikket az Economist Buttonwood című blogja, amely rögtön fel is teszi a kérdést: ez így racionális? A Bank of America Merrill Lynch legfrissebb felmérése szerint a globális alapkezelők negyede úgy látja, hogy a részvények túlértékeltek.

Eric Lonergan az M&G-től szereti ilyenkor feltenni a kérdést, hogy „túlértékelt, de mihez képest”? Szerinte a részvények még mindig jobbak, mint a különböző alternatívák. A megkérdezett menedzserek 84 százaléka szerint a kötvények túlértékeltek. Ráadásul a 0 százalékos kamatok miatt a befektetők „csak” birtokolják ezeket a papírokat, azon sok hasznuk nincs.

Túlértékeltek a részvények? Forrás: 123rf.com

A régi módszer ma már nem működik

Torsten Slok a Deutsche Banktól azt mondta, hogy a globális részvénypiacok csak az elmúlt három hónapban 5 trillió dollárral nőttek. A Buttonwood szerint a befektetők ilyenkor idegesek, mert elég csak megnézni a Financial Times keddi számát, amelyben egy teljes oldalt áldoznak egy olyan anyagra, ami arról szól, hogy a különböző szektorok felértékeléseinek régi módszerei ma már nem működnek.

James Mackintosh a kínai piacról írt egy elemzést, amely „virtuálisan megduplázódott” tavaly: a sencseni tőzsdén a papírok fele olyan, hogy a várható ár-nyereség arány több mint 50. Mint írja, az 1541 papírból csak háromnak csökkent 2015-ben az értéke. Mindezt aközben, amikor mindenki azért aggódik, hogy csökken a kínai gazdaság növekedése. A kínaiak lazítanak a monetáris politikájukon azért, hogy ezzel is segítsék a gazdaságukat, írja a Buttonwood.

Hatéves mélyponton a kínai növekedés

Az elemzői várakozásoknak megfelelőn Kína GDP-je 7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az idei év első negyedében, ezzel hatéves mélypontra lassult a gazdasági növekedés.

Fejlődni fog a világgazdaság

A BofAML felmérése megmutatta, hogy a befektetők jelentősen kevésbé pesszimisták, mint egy hónappal korábban: a megkérdezettek 72 százaléka szerint a világgazdaság fejlődni fog, és 61 százalékuk szerint a nyereségek is nőnek majd. Az optimizmusuk meglepőnek tűnhet, többek között annak tükrében, hogy az USA-ban az első negyedévben 6 százalékkal csökkentek a keresetek éves összevetésben – ez az első visszaesés 2009 óta.

Az állampapírokon nincs hozam

A Buttonwood nem megy el a jegybankok mellett sem, amelyek továbbra is segítőkészek. Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed feltehetően emelni fog a kamatokon, de a megkérdezett menedzserek csak 11 százaléka gondolta úgy, hogy erre már júniusban sor kerülhet. Az USA-ban a válság óta rekord alacsony szinten, 0 százalékon van az alapkamat.

Az FT egy korábbi cikkére hivatkozva külön kiemelik, hogy az euróövezet tagjai felének hitelbesorolása BB, azaz állampapírjaik a bóvli kategóriába esnek, a kamatuk pedig így sincs 2 százalék. Az állampapírok negyedének pedig eleve negatív kamatai vannak. Svájc 10 éves lejáratú állampapírokat adott el negatív kamatottal – tehát a befektetők fizetnek Svájcnak azért, hogy hitelezzék őt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!