Eltérő sebességi fokozatban az OTP-leányok

OTP bank
Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzushoz képest meglepetéssel szolgált az OTP ma közzétett gyorsjelentése, bár ezen megállapítás annak is köszönhető, hogy a 3,6 milliárd forintos veszteség helyett 1,9 milliárd forintos eredményt ért el a bank. A változás a vártnál alacsonyabb működési költségeknek, illetve számos korrekciós tételnek is köszönhető. Az orosz és az ukrán leányok gyászos teljesítményt mutatnak, a bolgár részleg viszont rekordot ért el nyereség terén. 
Vágólapra másolva!

Csökkenő bevételek

A Bankcsoport nettó kamatbevételei 12, a díjak és jutalékok 11 százalékkal estek vissza. A működési kiadások viszont csak 8 százalékkal csökkentek, így az OTP működési eredménye 12 százalékkal 95 milliárd forintra esett vissza. A bevételi sorokon látható nagyobb visszaesés leginkább az oroszországi működésnek köszönhető, ahol a bank jelentősen visszafogta a hitelezési tevékenységet, de a nettó kamatmarzs is szűkült. De a magyar tevékenység által generált nettó kamatbevétel is visszaesett, bár ez a devizahitelek forintosításának következménye.

Vártnál jobb eredmény

A bank konszolidált adózott eredménye 20 százalékkal 28,3 milliárd forintra csökkent, és a 26,4 milliárd forintnyi korrekciós tételt is figyelembe véve 1,9 milliárd forint adózott eredményt ért el a bank. A gyorsjelentés megjelenése előtt az elemzői várakozások 3,6 milliárd forint veszteséggel kalkuláltak, ezzel szemben 1,9 milliárd nyereséget tudott elérni a bankcsoport (67 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest), ami a szigorú költséggazdálkodásnak is köszönhető. De számos korrekciós tétel is bezavart a képbe, amivel korábban nem számolt a piac.

Korrekciós tételek

Számos tétel tarkítja a képet: az OTP Életjáradék portfóliójára 5,5 milliárd forint értékvesztés került elszámolásra, de a hazai fogyasztói szerződésekkel kapcsolatos jogszabályi változások miatt is történt egy 7,4 milliárd forintos leírás. Azonban fontos kiemelni, hogy az OTP a bankadó teljes összegét (28,7 milliárd forint) is az első negyedévben számolta el. Összességében kb. 3 milliárd forinttal kevesebb korrekciós tétel került be a jelentésbe.

Késedelmes hitelek

Csalóka képet fest a késedelmes hitelek arányának csoportszintű csökkenése, mivel Magyarországon gyakorlatilag a devizahiteles elszámolás és forintosítás miatti egyszeri hatások csökkentették 13,1 százalékra (17,5-ről) a 90 napon túl késedelembe eső hitelek arányát. Sajnos a másik oldalon ott van az orosz és az ukrán leánybankoknál tapasztalható gyorsuló portfólió romlási ütem.

Lemaradók

A korábban kiemelkedően teljesítő oroszországi leánybank tovább szenved, az első negyedében 11,5 milliárd forintos veszteséget ért el. A bevételek 41, a működési eredmény 48 százalékkal esett vissza, a menedzsment pedig továbbra is a költségek lefaragására próbál figyelni. Viszont tovább gyorsult a hitelportfólió romlásának üteme, a késedelmes állománynövekedés pedig rekordméretű volt. A késedelmes hitelek aránya 19 százalék fölé emelkedett, részben ezzel is magyarázható a 27 milliárd forintos céltartalékképzés is.

Ukrajnában 10,2 milliárd forint veszteséget ért el a bank, de itt sokkal nagyobb probléma, hogy a 90 napon túl késedelembe eső hitelek aránya 50,8 százalékra nőtt, ezen belül a jelzáloghitelek esetében megközelítette a 76 százalékot.

A gyöngyszem

A bolgár leánybankra viszont semmi panasza nem lehet a befektetőknek és a menedzsmentnek. Az operáció 17,6 milliárd forintos rekorderedményt ért el, ráadásul továbbra is kedvező kilátások mellett zajlik a működés.

OBA, Beva

A bank az alábbi költségekkel számol 2015-ben: OBA befizetés 3,8 milliárd forint, Szanálás Alap 2,3 milliárd forint, míg a Beva felé 0,4 milliárd és további 0,4 milliárd forint már elrendelt pótbefizetés. A Beva és OBA felé összesen tehát 7 milliárd forintnyi éves befizetés terheli a bankcsoportot (döntően az OTP Core-t). Ezen felül további előleg befizetési kötelezettség terhelheti a Csoportot a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja felé, amelynek pontos összegéről még nincs információ.

Bizakodó menedzsment

A menedzsment további intenzív költségcsökkentéseket hajt végre Oroszországban, hogy kezelni tudja a mostani problémás helyzetet. 2017-re a menedzsment szerint akár 16-19 százalékos tőkearányos megtérülés is elérhető. Abban az évben a korrekciós tételek már csak 12-14 milliárd forintot tehetnek ki, miközben az elmúlt 2 évben 220 és 82 milliárd forint korrekciós tétel terhelte a bank eredményét, írja a Portfolio.hu .

Mit mutat a grafikon?

Az OTP részvényei az idén januári 3 390 forintos mélypont óta több mint 70 százalékot emelkedtek és jelenleg is a 6 ezer forintons szinteket próbálják visszahódítani a befektetők. Egy ilyen menetelés után rövid távon elképzelhető egy kis konszolidáció, korrekció, ami jó támaszt találhat 5 400-5 500 forint körül. Attól lejjebb csak a 4 800-5 000 forintos szintek adhatnak fogódzót. A pozitív folytatáshoz mindenképp le kellene gyűrni a 6 100 forintos szintet.

OTP napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!