Negyven különböző típusú, ízű sört vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az élelmiszer és vegyipari laboratórium ellenőrzésén valamennyi sör megfelelt a követelményeknek - közölte az NFH.
A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva. Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek: azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal.
A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek.
Több olyan sört is vizsgáltak, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója a minőségi jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma (az erjedés előtti szárazanyagtartalma) legalább 11 százalék.
A 7 megvizsgált minőségi sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is.
A sör fogalmát a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, eszerint
a sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.
Az ízesített sör olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.
A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni a sör, illetve az ízesített sör kifejezést, valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: világos sör, félbarna, vörös sör vagy barna sör. Az ízesített sörök megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.