Készüljön valutával is a nyaralásra

Annual Charity Day Hosted By Cantor Fitzgerald And BGC - Times Square GettyImageRank1 Hosting Topics HORIZONTAL USA New York City Times Square - Manhattan Arts Culture and Entertainment bgc Annual Event Charity Day Cantor Fitzgerald Topix Bestof toppics V
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 11: A view of the atmosphere during annual Charity Day hosted by Cantor Fitzgerald and BGC at Times Square on September 11, 2014 in New York City. Slaven Vlasic/Getty Images for Cantor Fitzgerald/AFP
Vágólapra másolva!
Külföldre utazva már szinte mindenhol lehet bankkártyát használni. Főleg ha étterembe vagy boltba megyünk, mégis jó, ha viszünk magunkkal valutát is. Mikor váltsunk, mennyit, hol?
Vágólapra másolva!

Legalább az utazás előtt egy héttel gondoskodjunk a devizáról, különösen, ha például az augusztus 20-ai hosszú hétvégén utaznánk. Az egyes pénzváltók, bankok átváltási árfolyama között eltérések lehetnek, így mindig nézzük meg, hol jutunk a legkedvezőbb árfolyamon a kívánt pénznemhez.

Nézze meg, hol az olcsóbb Fotó: Bielik István - Origo

Olcsóbb lehet kint váltani

Ha nagyobb összegű vagy kevésbé gyakran használt devizára van szükségünk, úgy készpénzigényünket jelezzük előre a bankfiókban vagy a pénzváltóknál, hiszen előfordulhat, hogy az igényelt deviza nem áll azonnal rendelkezésre.

Az itthon nehezen beszerezhető devizákat itthon gyakran csak kedvezőtlen feltételekkel válthatunk. Ilyenkor érdemes lehet dollárt vagy eurót vinni magunkkal, és azt helyben egy olcsóbb váltónál a helyi valutára cserélni.

Nem minden ország van tele ATM-ekkel, de a repülőterek többségén találni fogunk párat. A pénzváltók viszont ott lehetnek a legdrágábbak, próbáljunk olcsóbb helyet keresni a városban Forrás: AFP/Slaven Vlasic

Nem mindenhol van ennyi ATM

Egyes országokban, például a fejlődő országokban még igen alacsony az ATM-ek száma, míg például Európában szinte minden utcasarkon belebotlunk egybe. Attól függően, hova utazunk, ellenőrizzük le, hogy utazási célpontunk mennyire gazdag ATM-készülékekben, és ha úgy látjuk, kevés van belőlük, inkább vigyünk magunkkal több készpénzt. Nem beszélve arról, hogy most Görögországban a bankkártyáknak igen kevés hasznát vesszük, oda mindenképpen készpénzt vigyünk magunkkal.

Nem minden kártyát fogadnak el minden országban

Ausztriában előfordulhat, hogy egy egész régió szupermarketeiben sehol nem fogadják el a külföldi kártyákat, vagy például Hollandia egyes részein csak a Maestro-kártyát fogadják el. Autóbérléskor, szálloda foglalásakor sok esetben csak dombornyomott kártyát fogadnak el. Ezekre mind jó előre felkészülni, ne a helyszínen érjen bennünket meglepetés.

Vigyen több bankkártyát is Forrás: Photononstop/Alain Le Bot

Vigyen kártyát is

A bankkártyánkat semmiképp se hagyjuk itthon. Akkor se, ha elegendő devizát is viszünk magunkkal. Sőt! A meglepetések elkerülése végett jó, ha többféle bankkártya is van nálunk. Külföldön inkább kártyával fizessünk, mert az általában ingyenes, míg a kinti pénzfelvétnek díja van. Indulás előtt azt is ellenőrizzük, hogy a bankkártyánkhoz milyen értéknövelt szolgáltatások kapcsolódnak. Lehet ez utasbiztosítás, repülőtéri exkluzív váró használata stb.

+1: Ha elvesztettük a bankkártyánkat

Utazás előtt mentsük el bankunk Telecenter-telefonszámát, hogy külföldről is fel tudjuk hívni, ha azonnali segítségre, információra van szükségünk.

A banki szakember szerint a bankkártya használata külföldön nemcsak kényelmes, de biztonságos megoldás is. Deviza mindenképp legyen nálunk, ugyanakkor célszerű, ha csak a költeni kívánt összeg felét visszük magunkkal, minden mást pedig bankkártyáról intézünk. Kivétel ez alól Görögország, ahol most inkább a készpénz használatát javasoljuk – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!