Ön dönthet arról, mit adjon ingyen a kormány. Szavazzon!

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
A kormány összesen 10 milliárd forint értékben csökkenti különféle hatósági eljárások díjait. Az állampolgárokat és a vállalkozásokat internetes kérdőíveken szavaztatják arról, pontosan mi legyen ingyenes vagy olcsóbb.
Vágólapra másolva!

"A Kormány az állami rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntései előtt szeretné megismerni az Ön véleményét arról, hogy milyen igazgatási szolgáltatási díj vagy illeték mérséklését vagy megszüntetését tartja indokoltnak" - ez áll annak az internetes kérdőívnek a fejlécében, ahol mindenki szavazhat arról, milyen hatósági eljárási díjakat csökkentsen vagy szüntessen meg a kormány. A konzultáció honlapja itt elérhető.

Egy kérdőív az állampolgároknak

Tulajdonképpen két kérdőív is van, az egyik az állampolgároknak, a másik a vállalkozásoknak szól. Mindkettőben kilenc opció van, amik közül négyet lehet jelölni. A tizedik mezőbe egy szabadon választott hatósági eljárást lehet írni, amit a kitöltő megszüntetne vagy csökkentene. E lehetőségek közül választhatnak az állampolgárok:

Szavazzon!

Ön szerint mely díjak csökkenjenek? (Négyet jelölhet.)

A lehetőségeket nem egyszerűen felsorolja a kérdőív, mindenhova odaírták a készítők, hogy jelenleg mennyit kell fizetni az adott eljárásért. Egy külföldi nyelvvizsga honosítása például 10 ezer forint, a felsőoktatási felvételi 9 ezer, az ellopott igazolványok pótlása 3 és 6 ezer forint közt van, egy erkölcsi bizonyítvány személyesen igényelve 4400 forint, postán csak 3100.

Egy kérdőív a vállakozásoknak

A vállalkozások e díjak és illetékek csökkentésére szavazhatnak:

Szavazzon!

Ön szerint mely díjak csökkenjenek? (Négyet jelölhet.)

Ahogy a másik kérdőívnél, itt is minden lehetőségnél szerepel, jelenleg mennyibe kerülnek ezek az eljárások. Cégiratok készítéséért például 3-tól 7 ezer forintig kell fizetni, a telepengedélyezési eljárás tűzvédelmi szakhatósági közreműködéséért 23 ezret, egy adóhatósági eljárásért 3 ezer forintot.

Annyiszor szavaz, amennyiszer akar

A kérdőíveket captcha védi, vagyis robotok nem férnek hozzá, csak emberek. Megpróbáltuk másodszor is kitölteni a kérdőívet, de nem sikerült, a honlaptól figyelmeztetést kaptunk, hogy egyszer már kitöltöttük. Próbálkoztunk másik böngészőből, úgy már minden további nélkül ment. Sőt ugyanabból a böngészőből is, miután töröltük a sütiket és ürítettük a gyorsítótárat. Vagyis kis pepecseléssel bárki annyiszor szavazhat, amennyiszer csak szeretne.

Varga Mihály jelentette be a hatósági eljárások díjainak csökkentését Fotó: Bielik István - Origo

Állami rezsicsökkentés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még áprilisban beszélt először a 2016-os költségvetésről, már akkor bejelentette, hogy a kabinet összesen 10 milliárd forint értékben tervez illetékeket és hatósági díjakat csökkenteni. A kormány a tervezett lépést állami rezsicsökkentésnek nevezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről