Aki bevállal egy szelfit a polgármesterrel, sikeres vállalkozó lehet

one young man only YOUNG MAN break idleness relaxation MUSIC EARPHONES mp3 player sitting listening looking at camera northern european ethnicity one person MAN young adult lifestyle pleasure satisfaction business CHAIR full suit day indoors relaxing casu
Young man in suit leaning back in chair, listening to mp3 player, smiling at camera, full length
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legégetőbb kérdése, hogy hogyan neveljünk olyan gyerekeket, akik megállják a helyüket a gyorsan változó világban. Magyarországon hamarosan új kísérlet indul arra, hogy középiskolások sajátítsák el a vállalkozói gondolkodás alapjait. A uSchool program mentorokat vár fiatal magyar vállalkozók személyében.
Vágólapra másolva!

Pillanatok alatt elavulttá válik a tudásunk

Emlékszik még valaki a rádió feltalálására? Valószínűleg nem, hiszen nem igazán lehet ma olyan ember a Földön, aki akkor már élt. 1885-ös feltalálása után majdnem 40 évbe telt, mire a rádió elérte az ötvenmilliós célpiacát. A televíziónak ugyanez csak 13 évbe telt, az internetnek pedig 4 évbe. A lista folytatódik az iPoddal, a Facebookkal és számos új eszközzel, amelyek használata már jóval gyorsabban terjed a világban a statisztikák szerint. Ez azt jelenti, hogy

ha most elkezdünk egy hároméves informatikai egyetemi képzést, mire eljutunk a képzés feléig, elavulttá válik a tudásunk.

A szoftverfejlesztés és a robotika innovatív eredményei a huszonegyedik századi mindennapokra, a munkaerőpiacra és az üzleti életre is kihatnak. A mai gyerekek jövője éppen olyan, mint a vállalkozók élete: tele van új helyzetekkel és kérdőjelekkel. Hogyan készítsük fel a legfiatalabb generációkat erre a bizonytalan, folyamatosan alakuló jövőre?

Már középiskolában érdemes megismerni az üzleti élet alapjait Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A körülmények ne korlátozzanak senkit

Matija Goljar, akit a magyar közönség a Brain Bar Budapest nevű rendezvényről ismerhet, egyedi kezdeményezéssel ad választ a fenti kérdésre. A szlovén vállalkozó régóta problémának tartja, hogy az emberek többsége húszéves kora előtt nem is gondol az üzletre, így Szlovéniában elindította a uSchool nevű készségfejlesztő programot középiskolásoknak. 2015 őszén Magyarországon is elindul a féléves program az Invendor Befektetési és Innovációs Kft. és az Aera Ltd. szervezésében. A résztvevők a talpraesettséget és a vállalkozói mentalitást sajátíthatják el, kommunikációs készségeiket fejleszthetik, illetve projektmenedzsmentet tanulnak, miközben létrehozzák életük első üzleti projektjét. Goljar nem a mai oktatási rendszer forradalmasítására törekszik, egyszerűen csak kiegészítené, így bővítve a diákok lehetőségeit.

„A uSchool mentorai arra fogják megtanítani a diákokat, hogy hogyan éljenek meg abból, amivel igazán szeretnek foglalkozni. Fontos, hogy a körülmények ne korlátozzák őket”

– vallja az alapító.

Ki kell lépni a komfortzónából

A szervezők már több középiskolával és magyar vállalkozóval tárgyalnak az együttműködésről, és az ütemterv szerint szeptemberben várhatóak a bemutatkozó workshopok az iskolákban, a heti rendszerességű program pedig október elején indul. A uSchool 6-8 hónapos programja a Stanford Egyetem tervezői gondolkodás koncepcióján alapszik. Az első lépés, hogy kimozdítják a résztvevőket a komfortzónájukból. Ehhez szokatlan feladatokat kell elvégezniük, például felvenni a kapcsolatot a polgármesterrel, hogy szeretnének vele közös szelfit.

Ezeket a készségeket fejleszthetik a diákok az oktatási programban Forrás: Origo - Sebes Miklós (A uSchool angol nyelvű változata alapján)

Az első tréningek, üzleti szimulációs és csapatépítő játékok után a diákoknak ki kell találniuk egy projektet, amit üzletté alakítanak. Ezután a kis startupcsapatok belevágnak a projektbe és a mentoruk segítségével dolgoznak rajta.

A mentorok maguk is fiatal vállalkozók, akik heti egyszer találkoznak a diákjaikkal.

A program második felében az üzleti gondolkodás alapjait sajátítják el a résztvevők: tesztelés, a prototípus elkészítése, az üzleti terv jóváhagyása és aztán jön az értékesítés. A diákoknak kétszer nagyobb közönség előtt is be kell majd mutatniuk a projektjüket: először egy potenciális ügyfélnek, majd meghívott befektetők egy csoportjának. Természetesen előtte felkészítik őket arra, hogy hogyan kell pitchelni, illetve marketing és értékesítés tréningen vesznek részt.

Ön is mentorálhat!

A uSchool magyarországi megvalósításához keres most mentorokat is várnak a szervezők. Azokra a fiatal vállalkozókra számítanak, akik elkötelezettek az iránt, hogy középiskolás diákoknak adják át a tudásukat a szabadidejükben. Az aktív vállalkozói tapasztalat (saját vállalkozásban vagy startupban) mellett a másik legfontosabb feltétel az angol nyelvtudás, bár maga a program magyar nyelvű lesz. Oktatási tapasztalatra nincs szükség, viszont alapvető feltétel, hogy vállalják a 8 hónapon át tartó heti egy alkalmas közös munkát és a három napos tréninget szeptember 7 és 9 között. Munkájukért havi 100 eurós, vagyis körülbelül 30 ezer forintos fizetést kapnak, számos szakmai összejövetelre kapnak meghívást, illetve egy tanulmányi kiránduláson is részt vehetnek a Szilícium-völgyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!