A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Glencore, a bankok réme

Glencore árupiaci óriás vállalat
The Glencore logo is seen on March 3, 2010 at the Swiss commodities giant's headquarters in Baar. Glencore posted on Thursday a 40.7 percent jump in 2010 net profit to $3.8 billion (2.7 billion euros), reflecting strong demand for metals and minerals. The group, which held $79.8 billion worth of assets at the end of 2010, did not divulge any information about plans for any stock market listing. Recent press reports have suggested the company was planning a share listing in both London and Hong Kong exchanges, with a quarter of Glencore said to be worth $12 billion. AFP PHOTO / SEBASTIAN DERUNGS
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek egyik leginkább felkapottabb témája a nyersanyagpiaci óriás, Glencore tőzsdei vesszőfutása a folyamatosan hanyatló árupiaci árak és a duzzadó hitelállomány miatt. Hiába jelentett be a cég átfogó költségcsökkentési és átszervezési programot, a veszély nem ült el. A Bank of America elemzői most arra figyelmeztetnek, a bányászati óriás közel 100 milliárd dolláros kitettséggel rendelkezik amerikai és európai bankok felé. 
Vágólapra másolva!

A Glencore-t a nyersanyagok világpiaci árának folyamatos esése húzza magával, éppen ezért kellett gyorsan cselekednie, és a 30 milliárd dolláros hitelállományából elkezdeni lefaragni, illetve eszközértékesítésekbe fogni. De még így is ott tornyosulhat az a nem jelentős probléma, hogy a nyersanyag-kereskedéssel és bányászattal foglalkozó vállalat

mintegy 100 milliárd dolláros kitettséggel rendelkezik amerikai és európai bankok felé, ráadásul ennek jelentős része nem fedezett.

A tetemes adósság egy esetleges pénzpiaci turbulencia esetén már a bankokat is érzékenyen érintené - közölte a MarketWatch.

Van miért izgulni

A befektetőknek van miért aggódniuk, hiszen közel sem biztosított, hogy a tetemes adóssággal terhelt óriás bevételeivel tudná fedezni a felvett hiteleit. Az egykor szebb napokat is megélt bányaipari óriást az árupiac globális gyengélkedése üti, de a kínai gazdaság - az egyik legnagyobb nyersanyagfelvevő ország – befulladásától való félelem ugyancsak érezteti negatív hatását a vállalaton.

Még az ág is húzza az iparágat. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Bank of America megítélése szerint bár a közeljövőben nem várható hirtelen bekövetkező pénzpiaci válság, a befektetési bankoknak azonban érdemes lenne felülvizsgálniuk a rizikóssá vált bányászati befektetéseiket. Sőt ezen is túlmentek az elemzők, mivel szerintük

a pénzügyi felügyeletek által lefolytatott banki stressztesztek során a Glencore-féle kockázatot is érdemes lesz figyelembe venni.

Ugyanakkor kitértek arra is, hogy a helyzet további eszkalálódása esetén sem kell azért aggódni, hisz az elmúlt években jelentősen szigorodó tőkekövetelményeknek kell megfelelniük a bankoknak.

Rosszul fest

Mindenesetre

év eleje óta 60 százalékot estek a Glencore részvényei,

de még csúfabb a helyzet, ha azt nézzük, hogy a 2011-es tőzsdei bevezetése óta folyamatosan morzsolódik le az árfolyam. Gyakorlatilag az iparági konjuktúra csúcsán vitték tőzsdére a céget, jelentős nyereséget bebiztosítva ezáltal az addigi tulajdonosoknak és menedzsmentnek, aki viszont azóta dédelgeti a részvényeit, az csak a növekvő veszteségeket figyelhette.

A Glencore részvényeinek árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com

Gatyába rázás

Ivan Glasenberg, a Glencore ügyvezető igazgatója agresszív adósságrendezési tervet hirdetett meg, hogy hatalmasra duzzadt tartozásaiból lefaragjon, de eddig sem a hitelminősítőket, sem a befektetőket nem hatotta meg.

A vállalat kockázati megítélése tovább romlott.

A Standard & Poor nemrég a BBB, közepes kockázatú hitelfelvevők kategóriájában sorolta, míg a Moody's Baa2-re. Ha tovább romlanak a Glencore talpra állási lehetőségei, akkor a lejtőn még hová lejjebb.

A Lehman-csődhöz kezdik hasonlítani a helyzetet

A Glencore helyzetét egyre többen kezdik hasonlítani a 2008-as Lehman Brothers bukáshoz, mondván: ugyanolyan tőkeáttételes kereskedési tevékenységet végez a magasabb hozamok reményében, mint anno a bebukott bank. Így ha súlyosabb probléma alakulna ki, akkor kellemetlen iparági tovagyűrűző hatása lehet a számos összeköttetés miatt, ami dominó-hatást válthat ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!