Jól megnyomták a munkások az augusztust

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy Renault Twizy típusú elektromos autóban a Jedlik Ányos Klaszter Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban című kon
Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy Renault Twizy típusú elektromos autóban a Jedlik Ányos Klaszter Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban című konferencián tartott sajtótájékoztatón az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában
Vágólapra másolva!
Augusztusban kiemelkedően jól teljesített a magyar ipar, az ekkor jellemző nyári szabadságolások, gyárleállások ellenére is - értékelte Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint idén augusztusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - mondta az M1-en az államtitkár.

Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy Renault Twizy típusú elektromos autóban a Jedlik Ányos Klaszter Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban című konferencián tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Soós Lajos

Glattfelder Béla hangsúlyozta, hogy a 6 százalék feletti növekedés európai uniós szinten is az egyik legmagasabb lehet.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent.

A járműgyártás száguld

A termelés 2015 első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.
Augusztusban az ipari export 9 százalékkal emelkedett éves szinten, a feldolgozóipar exportértékesítésének több mint egyharmadát adó járműgyártás kivitele 17 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 2,5 százalékkal nőtt, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Úgy vélte, elsősorban az export jelentős bővülése húzta az ipart. Hozzáfűzte, ennek köszönhetően Magyarország idén rekordnagyságú külkereskedelmi többletet érhet el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről