A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Enyhe, 2 pontos csökkenést követően jelenleg -9 ponton áll a kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A hazai vállalkozások főként a beszállítói kapcsolatokban látnak javulást, míg a pénzügyi eredményeiket, illetve a közterhek változását illetően borúlátóbbak lettek.
Vágólapra másolva!

„Az index kismértékű változása mögött az áll, hogy a vállalkozások helyzetét leginkább meghatározó tényezők megítélése, csupán néhány területen mozdult el. Javulást főképp a szállítói kapcsolatok terén látunk, míg erősebb csökkenés a közterhek és a vállalati pénzügyek várt változásánál figyelhető meg" – részletezte Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Átlagosan beszállítóik 91%-ával tökéletesen elégedettek a cégek.

Ezzel szemben pénzügyeik alakulásával kapcsolatban az elmúlt negyedévhez képest negatívan nyilatkoztak a megkérdezett cégek. „Szerencsére nem tapasztalható negatív trend a cégek árbevétel- és nyereségvárakozásait illetően, mivel inkább

a korábbi kiugróan optimista vélemények korrigáltak vissza.

Az azonban egyértelműen megfigyelhető tendencia, hogy a pénzügyi eredményeik terén egyre kevesebben számítanak nagyobb árbevételre, illetve nyereségre és inkább szerényebb növekedéssel terveznek a vállalkozások" - hangsúlyozta a főosztály vezetője.

Szétvált a kkv szektor

A kilátások enyhe romlása azonban korántsem egységes, ugyanis cégméret szerint jelentős eltérések mutatkoznak. „Általában jellemző a szektorra, hogy

a nagyobb cégek optimistábbak, míg a legkisebb cégek várakozásai a legvisszafogottabbak.

Ez a jellemző azonban most igencsak felerősödött: a harmadik negyedév során a mikrovállalkozások várakozásai erőteljesen negatív irányba mozdultak, míg a kisvállalkozások kilátásai gyakorlatilag szinten maradtak, a középvállalkozások várakozásai pedig kifejezetten javultak, és immár stabilan a pozitív tartományban van" - tájékoztatott Kovács Viktor Zoltán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!