Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az
egész csirke feldolgozói ára 6 százalékkal,
a csirkecombé 11 százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban. A csirkemell ugyanebben az időszakban 2 százalékkal lett olcsóbb.
Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az áresés a januártól öt százalékra csökkentett sertésáfa
közvetett hatásának tudható be.
Az alacsony forgalmi adónak köszönhetően ugyanis olyan versenyelőnyre tett szert a sertéshús, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók – írja Magyar Idők.
Az előzetes számítások szerint a kezdeti 15 százalékos forgalomcsökkenést az alacsonyabb áraknak köszönhetően sikerült 10 százalékra szorítani. Ennek árát azonban a feldolgozószektor és a termelők fizetik meg, az árverseny miatt ugyanis a feldolgozók
20 forinttal csökkentették az élő csirke kilónkénti átvételi árát
- közölte a szakember, aki szerint emiatt középtávon egyre több termelő zárhatja be a gazdaságát.