Jelentse időben, ha nem akar bírságot

A rendőrökkel babrálna ki Rogán és Lázár, eltörölnék a lakcímnyilvántartást, lakcímkártyák a nyomdában
Vágólapra másolva!
Idén legalább 170 ezer ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia lakcímkártyája cseréjéről és az azt követő közműátírásról – derül ki a Változásbejelentő.hu legfrissebb összefoglalójából. Magyarország online ügyintézési specialistája szerint a 155 ezer ingatlaneladás és a 15 ezer újonnan épített ingatlan mellett a Központi Címregiszter elindulása miatt is több ezer lakcím változik idén. A lakcímváltozást a hivatalos szerveknél 3, a szolgáltatóknál a törvényben előírt 15–30 napon belül be kell jelenteni, az ezt elmulasztók bírságot kaphatnak, és jogi felelősségre vonást is kockáztatnak.
Vágólapra másolva!

Ingatlanpiaci adatok alapján már az élénkülő tavalyi lakáspiacon is 135 ezer lakás cserélt gazdát, a szakemberek 2016-ban a forgalom 20 százalékos növekedésére és 150–155 ezer ingatlan adásvételére számítanak.

30 ezer forint is lehet a bírság

A lakhelyváltozás számos hivatalos ügyintézést von maga után. Először is a megváltozott lakcímet kell bejelenteni az új lakóhely szerinti okmányirodában vagy az önkormányzatnál.

A költözéstől számított 3 munkanapon belül be kell jelenteni.

Ezt érdemes betartani, mert a bejelentés elmulasztása a hatályos jogszabályok szerint 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal járhat – derül a Változásbejelentő.hu összefoglalójából.

Okmányok és türelem

A lakcímbejelentéshez több hivatalos iratra, a személyi igazolványra, a régi lakcímkártyára, lakcímbejelentő lapra, illetve 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződésre, valamint többórányi türelemre is szükség lehet. Bár a legtöbb okmányirodában és önkormányzatnál már online foglalható ügyintézési időpont.

Közműszolgáltatói szerződések átíratása

Hagyományos ügyintézés esetén ehhez szükség van az adásvételi szerződésre vagy az új tulajdoni lapra, a mérőóra átadását és átvételét igazoló dokumentumra, valamint a az eladó és vevő által aláírt bejelentő lapra és különböző nyilatkozatokra is. Mivel az ügyfélszolgálatok nyitvatartási ideje általában egybeesik a Magyarországon általánosnak tekinthető munkaidővel,

az átlagosan 5-8 szolgáltató felé történő adatbejelentés személyes ügyintézése akár 3 napunkba is kerülhet.

Akik a halogatást választják, még a sorban állásnál is többet kockáztatnak: több szolgáltatói szerződés pénzbüntetéssel szankcionálja a közműszolgáltatói adatváltozás bejelentésének elmulasztását.

Online is lehet

"Számításaink szerint az átlagosan 5-8 szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, míg az ügyintézésre fordított szabadidő további 10 ezer forint kiesést jelent naponta a családoknak.

A Változásbejelentő.hu használatával ez mindössze 30 percet vesz el az időnkből,

és több szolgáltató esetén is mindössze pár ezer forintba kerül" – emelte ki az adatváltozási szakember. Hozzátette, a jogkövetkezmények és a lehetséges büntetési tételek fényében pedig ez különösen kifizetődő ráfordítás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről