A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lengyel ingatlanpiacba harapott a magyar franchise-hálózat

kartell ingatlanközvetítő Otthon Centrum ingatlanközvetítő
Kartellgyanú miatt eljárás indult a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítők ellen.
Vágólapra másolva!
Magyarország legismertebb ingatlanközvetítő hálózatát is működtető Duna House Csoport a mai napon megvásárolta Lengyelország legjelentősebb ingatlan- és hitelközvetítő franchise hálózatát tulajdonló Metro House cégcsoportot.
Vágólapra másolva!

2016. április 21-én került lezárásra a tranzakció, amelynek értelmében a Metro House 100 százaléka magyarországi Duna House Csoport tulajdonába került. A befektetett összeg egy része Duna House részvény formájában lett kiegyenlítve, míg a fennmaradó részt banki hitelből finanszírozza a cégcsoport.

A Metro House cégcsoport 2006-ban kezdte tevékenységét Lengyelországban,

jelenleg 80 irodával és több mint 600 értékesítővel működik a magyar piacnál jóval nagyobb,

38 millió lélekszámú lengyel piacon. Üzleti modellje hasonlít a Duna House cégcsoport core tevékenységéhez, vagyis a franchise-hálózat mellett saját irodákat működtet és hitelközvetítési tevékenységet végez.

A Duna House a lengyel piacon terjeszkedik Forrás: Origo

A lengyel hitelpiacon 2015-ben az éves új jelzáloghitel szerződés értéke 39,3 milliárd lenygel zloty vagyis 9,1 milliárd euró volt, ami 181,325 db hitelügyletből állt.

Kétszer akkora a lengyel ingatlanpiac, mint a magyar

Összehasonlításképpen Magyarországon tavaly 358 milliárd forint vagyis 1,15 milliárd euró lakáscélú hitel került folyósításra. Az átlag hitelösszeg Lengyelországban, ebben az időszakban 50 100 euró volt, ami több, mint kétszerese a hasonló magyar adatnak.

Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Bár hivatalos statisztika a lakóingatlanok adás-vételi tranzakciójával kapcsolatban nem lelhető fel, szakemberek szerint a tranzakciók körülbelül fele hitellel lett finanszírozva, ami 300 ezernél magasabb tranzakciószámot jelentett 2015-ben.

Ezen a piacon 2015-ben a Metro House árbevétele körülbelül harmada volt a Duna House csoport árbevételének és eredményesség szempontjából 2015 második felétől kezdett profitot termelni.

Fejlesztésre szorul, de nagy potenciált látnak benne

A menedzsment nagy potenciált lát az akvizícióban, ugyanis a jóval nagyobb piaci méreten túl a hazai know-how beágyazásával jelentős hozzáadott értéket termel majd a lengyel leányvállalat belső működésében, ezzel javítva a hatékonyságot és profittermelő képességet. Ez várhatóan egy hosszabb folyamat lesz, hiszen egy

már működő, sok tekintetben rögzült folyamatrendszert kell tovább fejleszteni.

A lengyel Metro House hálózat legnagyobb versenytársa egy nem franchise formában működő hálózat, amely főként az újlakás-piacra fókuszál. Emellett a lengyel ingatlanközvetítői piacon több kisebb, 15-20 irodával bíró hálózat és számtalan mikrovállalkozás tevékenykedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!