Kormánybiztost kap a turizmus

Balaton fürdik HÉTKÖZNAPI naplemente NAPSZAK sziluett TÁJ tó
Egy kislány fürdik a Balatonban naplementekor Fonyódnál. Másodfokú hőségriasztást ad ki augusztus 29-én 0 órától szeptember 1-jén éjfélig az országos tisztifőorvos, idén ötödik alkalommal
Vágólapra másolva!
Április 25-ével létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amit Bienerth Gusztáv felügyel kormánybiztosi rangban. Az ügynökség vezetője Guller Zoltán lesz. 
Vágólapra másolva!

Átalakul a Magyra Turizmus Zrt. és a jogutódja, a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz, amit kormánybiztos felügyel majd - jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A hétfői Magyar Közlönyben megjelenik minden kinevezéssel kapcsolatos közlemény, határozat, az átalakulás hétfőn indul - tette hozzá.

A turizmus eddig a közigazgatás béklyójában élt

A turizmusra szánt 2016-os költségvetésből gazdálkodik majd az új szervezet. A szervezet átalakulása, ma elkezdődött,

- mondta a miniszter.

Seszták Miklós azt mondta, a jelenlegi turisztikai ágazat az állam és a közigazgatás béklyójától szenvedett. Az új szervezetben a szakmai felelősséget a nemzeti fejlesztési miniszterre ruházta a kormányhatározat. A létrehozott kormánybiztossággal egy olyan minisztériumok feletti szervezetet állítottak fel, ami a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz, és együttműködik a nemzeti fejlesztési miniszterrel.

Nem csak a fővárosra figyelnek majd, más régiók is kapnak segítséget Forrás: MTI/Varga György

A miniszter azt mondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinál majd mindent, ami a turizmusról szól. Példaként említette, a konferenciaturizmust, a rendezvénykoordinálást, a kulturális- és örökségvédelmet.

Gerendainak tetszik

Gerendai Károly, aki a turisztikai vállalkozásokat képviseli az új szervezetben azt mondta, a turizmus arról szól, hogy a máshol megkeresett pénzeket behoznak a magyar gazdaságba. Végre nem csak arról van szó, hogy a kormányzat azt mondja, hogy a turizmus egy stratégiai ágazat lesz, hanem lesz egy hatékony szervezet, ami piaci logika mentén a működik majd.

Ez nem azt jelenti, hogy az eddigi szervezetek ki lesznek dobva, hanem arról beszéltünk, hogy a sporteseményektől, a kommunikációig, az utazásszervezéstől a rendezvényekig, a gasztronómiáig minden turizmussal kapcsolatos dolgot egy szervezet lát majd el.

– mondta Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Nem hatóság leszünk, nem közigazgatási szervezet, ez az ügynökség egy jóval piacbarátabb megoldás lesz.

A jogi-szabályozási kérdéseket, feladatokat az ügynökség látja majd el. A Nemzetgazdasági Minisztériumban maradnak az uniós források felhasználásával, kifizetésével kapcsolatos ügyek, ellátja az irányító hatóság feladatait, így a 2014-2020-as támogatási időszak forrásait nem veszti el az ország – mondta Seszták Miklós.

A Magyar Turizmus Zrt.-nél jó szakemberek dolgoznak, csak rossz struktúrában ültek. Mindenkinek felajánljuk, hogy jöjjön át és dolgozzon az új rendszerben – mondta Seszták Miklós. Guller Zoltán, az ügynökség leendő vezetője szerint az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció lesz. Minden szakembernek számítanak az eddigi munkájára a jövőben is, nem akarjuk kiönteni a gyereket a vízzel együtt - fogalmazott.

Nem akarják a Szép kártyát kidobni

A cafeteria-rendszer átalakításán dolgozunk, mondta az Origo kérdésére a miniszter. Látjuk azt az aggodalmat, ami a Szép kártya miatt van. Nem szeretnénk a Szép kártyát kidobni, azon dolgozunk, hogy ezt az EU-val össze tudjuk hozni. Seszták Miklós megerősítette,

az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentéséről is kormánydöntés lesz.

A belföldi turizmus mozgatója a Szép kártya Forrás: OTP

Bienerth Gusztáv, leendő turizmusért felelős kormánybiztos elmondta: a kormánydöntéssel létrejövő új rendszer "maga a nemzetközi trend, 21. századi struktúra". Az eddigi magyar bürokratikus intézményrendszernek a nemzetközi versenyben ügynökségekkel kellett felvennie a versenyt - tette hozzá. A kormánybiztos hivatali apparátusa az ügynökségen belül lesz, azonos helyen, a Magyar Turizmus Zrt. épületében - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről