Obama a bölcsőjében fojtotta meg a gyógyszeripari mamutot

Horizontal US President Barack Obama speaks during Democratic National Committee event at the Austin Music Hall on March 11, 2016 in Austin, Texas. / AFP / MANDEL NGAN
Trump szerint Obama Kenyában született
Vágólapra másolva!
A Pfizer amerikai gyógyszergyártó elismerte, hogy mégsem veszi meg az európai Allegrant, miután Washington szigorított a cégek egyesülésére vonatkozó szabályokon. Az egyesülés után a Pfizer Írországban adózhatott volna, jóval alacsonyabb kulccsal, mint az Egyesült Államokban. Az egyesüléssel a világ legnagyobb gyógyszeripari órásvállalata jött volna létre.
Vágólapra másolva!

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat elismerte, hogy mégsem vásárolja meg az európai Allegran gyógyszergyártót. Hivatalosan várhatóan április 6-án jelentik be, hogy mégsem valósul meg a gyógyszeripar történetének legnagyobb üzlete, írja a Reuters.

Az üzlet elmaradása nagy siker Barack Obama amerikai elnöknek,

aki komoly problémának nevezte, hogy egyre több amerikai cég próbál adót elkerülni azzal, hogy más országba költözik.

Kevesebbet kellett volna adózni

A két cég összeolvadása technikailag úgy zajlott volna, hogy az Allegran vette volna meg a Pfizert. A létrejövő vállalatot az egyesülés után átkeresztelték volna Pfizerré, és a Pfizer megtartotta volna az irányítást is.

Az Allegran Írországban van bejegyezve, ahol 12,5 százalék a társasági adó,

míg a Pfizer az Egyesült Államokban 35 százalékos kulccsal adózik. Mivel az Allegran vette volna meg a Pfizert, az utódcég hivatalosan ír vállalat lett volna, így a Pfizer rengeteg pénzt spórolt volna.

Az üzlettel egy kézbe került volna a Viagra, amit a Pfizer gyárt, és a Botox, amit az Allegran Forrás: AFP

Szigorítottak a szabályokon

A Pfizer épp egy nappal azután jelentette be, hogy eláll az üzlettől, hogy az amerikai pénzügyminisztérium új szabályokat vezetett be a vállalatok egyesülésére. A korábbi szabályok szerint a létrejövő új cég legalább 40 százalékának az Allegran részvényeseinek kezében kellett volna lennie ahhoz, hogy a vállalat csökkenthesse az adókulcsát az egyesülés után.

Az új szabályok ezt azzal egészítik ki, hogy

tilos beleszámítani a 40 százalékba a megelőző három évben felvásárolt egyéb vállalkozásokat.

Az Allegran az elmúlt években több nagy gyógyszeripari céget vásárolt fel, az új szabály szerint ezeket nem lehetett volna beleszámolni a 40 százalékba, vagyis az egyesülés értelmét vesztette.

A Pfizer fizethet

Az üzlet elmaradása miatt a Pfizernek 400 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az Allegrannak. Ha nyélbe ütötték volna az üzletet, akkor a Pfizer 160 milliárd dollárt fizetett volna az Allegranért.

A két cég egyesülésével az eladásokat tekintve a világ legnagyobb gyógyszeripari vállalata jött volna létre.

Ráadásul ez lett volna minden idők legnagyobb üzlete a gyógyszeriparban: 2000-ben a Pfizer 116 milliárd dollárt fizetett a Warner Lambertért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!