A kormány múlt szerdán jelentette be, hogy 2017-től jó néhány alapvető élelmiszer áfája csökkenhet. Az áfakulcs módosítása a tejet, a baromfihúst és a tojást érinti, a zöldség és a gyümölcs forgalmi adójára nem vonatkozik – írja az Agroinform.com.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta, az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan. A sertéshús áfáját januárban csökkentették 27-ről 5 százalékra.
A zöldség- és gyümölcstermelők aggódnak, hogy a
tej- és húsáfacsalással foglalkozó csoportok átállnak a kertészeti termékekre,
növelve az áfacsalt áruk arányát és mennyiségét, ami további versenyhátrányt okoz a hazai zöldség-gyümölcs termelőknek.
A magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács, a FruitVeb szerint a zöldség-gyümölcs termesztés hasonló gondokkal küzd, mint a tej- vagy a baromfiágazat. Sőt, ebben a szektorban a termelés még nagyobb mértékű elaprózottsága, a termelés színvonalának sokfélesége miatt az áfakérdés jóval nagyobb problémát jelent.
A magas áfakulcs miatti csalások leginkább a korrekten, átláthatóan és nyomon követhetően értékesítő, szabályokat betartó vállalkozásokat sújtják, versenyképtelen helyzetbe kerülnek a feketén, ezáltal olcsóbban értékesítőkkel szemben.
A támogatások és pályázatok ellenére évről évre csökken a hazai zöldség-gyümölcs termelés, elsősorban az áfacsalással leginkább érintett importtermékek arányának növekedése miatt.
Hónapok óta nem lehet például magyar fokhagymát kapni.
Az adó mérséklésével azonban együtt járna a zöldség-gyümölcs fogyasztás, ezáltal a hazai kereslet növekedése, és a hazai termelők importtal szembeni versenyképességének számottevő javulása is.