Több mint 5000 élelmiszeripari vállalkozás működik ma Magyarországon, közel 3 ezer milliárd forintos bevétellel és 92 ezer alkalmazottal, amivel
az egyik legjelentősebb feldolgozóipari ágazat.
„Az élelmiszeripari számok elég vegyes képet mutatnak az elmúlt 5 év tekintetében, 2011 és 2013 között az alkalmazotti létszám esett, ami azóta helyreállni látszik, a 2013-as mélypontot több mint 10 ezer fővel haladják meg a jelenlegi adatok". - idézte Pertics Richárd, az Opten Kft céginformációs igazgatóját a cég témában kiadott közleménye.
Az eddig stabilan növekedő árbevételi trend viszont kifulladóban van, 2011 és 2014 között évi 3-5 százalékkal növekedett a szektor, de a 2015-ös adat beállt a 2014-es szintre az ágazat szereplőinek beszámolói szerint. Mivel a jelenlegi létszám adat is már közel egy éve konstans értékeket produkál, úgy tűnik, hogy
mind létszám, mind árbevétel tekintetében megállt az ágazat növekedése.
A szektornak kétség kívül jót tett a 2014-2020-as időszakra vonatkozó vidékfejlesztési program. 2014 volt az egyetlen olyan év az elmúlt 5 évben, amikor a szektor alkalmazottainak száma és az árbevétele is stabilan emelkedni tudott. „A szektor adatait nyílván számos tényező mozgatja, de úgy tűnik, hogy
a kormányzati programok az alkalmazotti létszámra komolyabb hatással voltak,
hiszen a létszám adatok 2015-ben is növekedni tudtak". - magyarázta az Opten szakértője. Az alkalmazottak számának növekedése vélhetően a szektor fehéredésének is köszönhető, ami arra utal, hogy a tényleges növekedés ennél alacsonyabb volt, de a fehéredés már önmagában is pozitív jelenség.
A vidékfejlesztési program élelmiszeriparra vonatkozó pályázatai pedig szükségesek és jól használhatóak. Jövőjükre nézve
némi bizonytalanságot okoz, hogy 2016 év végével megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal,
amely a jelenlegi kifizetéseket bonyolítja.
Az élelmiszeripar közelről sem nevezhető stabilnak, az ágazat Opten Cégfluktuációs Indexe – ami az alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az ágazat összes cégszámához képest -18,6 százalék, ami hazai viszonylatban is magasnak számít. A magas fluktuációhoz vélhetően hozzájárul a sertéshús áfájának csökkentése, ami átrendeződést indukált a piacon.
A húsipar az élelmiszergyártás legjelentősebb álágazata, a teljes élelmiszeripari termelés mintegy 26 százalékát teszi ki. Ágazati statisztikák szerint komoly eltérések vannak az alágazatok termelési trendjeit tekintve, az elmúlt hónapokban voltak erősen csökkenő és növekedő alágazatok is. A vártaknak megfelelően
a húsfeldolgozás szépen teljesít,
de pozitív értelemben a legkiemelkedőbb ágazat a takarmánygyártás volt, amely a két alágazat kapcsolatét tekintve nem is olyan nagy meglepetés.
Az ágazatban 2015 során 374 céget alapítottak és 430-at szűntettek meg. „A magasabb törlési szám nem meglepő, ezzel az ágazat illeszkedik az általános hazai konszolidációs tendenciához." – idézte a közlemény Pertics Richárdot.