A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A vásárlók zöme befektetés miatt vesz most ingatlant

nagyvárad
Panelek mögé bújik a vár
Vágólapra másolva!
Az év második felében havonta 10 ezer ingatlan adásvétel történt. Az aktuális novemberi adat 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél, de hasonló mértékben múlja alul a két évvel ezelőtti szintet is. A novemberi mélypont az utóbbi években 2012-ben volt, amikor a tranzakciók száma alig haladta meg a 6 ezret – írja a Duna House elemzése.
Vágólapra másolva!

A Duna House becslése szerint az idei év első 11 hónapjában közel

120 ezer ingatlan cserélt gazdát,

amely a 2015-ös adathoz viszonyítva 4 százalékkal kevesebb forgalmat jelent. Az elmaradás hátterében az újlakáspiac felfutása állhat, hiszen ezen lakások vásárlói túlnyomó többségében előszerződést kötnek, így egyelőre nem láthatók a statisztikákban.

Az év eleji esést követő enyhe emelkedés átmenetinek bizonyult a keresletben. A Keresleti Index a múlt havi 3 pontos csökkenést követően újabb 4 ponttal lett kevesebb, és 74 ponttal az idei második legalacsonyabb értékét mutatta.

Budán 336 ezer forintos négyzetméter áron is kelt el panellakás Forrás: Bucsky Péter

Novemberben a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 196 ezer-, keleten 161 ezer forintos átlag négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 297, Budán 336 ezerért vették. A téglaépítésűért az ország keleti oldalán 212, nyugaton 205 ezret adtak ki a vevők. Budapesten a Belvárosban ezt a típust 618 ezres átlagáron vásárolták, Budán 546 ezer, a pesti oldalon pedig 376 ezer volt a négyzetméterenkénti átlag.

Novemberben

a családi házakra Budapesten 5 százalékot tudtak a vevők alkudni,

vidéken már átlagban 8-at. Közép-Magyarországon a vevők 7 százaléka vásárolt felújításra szoruló ingatlant. Ugyanezt vidéken, az ország nyugati oldalán 6 százaléka választotta, keleten csupán 3 százalék. Az ellentétes, kiváló minőséget is Közép-Magyarországon vették leginkább az esetek közel 30 százalékában, ugyanezt vidéken csak a vevők ötöde választotta.

Továbbra is fej-fej mellett a népszerűségi listán a XIII. és XIV. kerületek a fővárosban vásárolni szándékozók között. Mindkét helyszínt az érdeklődők több mint 18 százaléka bejelölte lehetséges célpontjának. Ezeket követi a Belváros VI. és VII. kerületei 16 százalék körüli értéken, de a szomszédos V. és VIII. kerületek sem maradnak le sokkal a 12 százalékos szinttel. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, illetve utána a II. kerület.

Novemberben ismét a befektetési céllal vásárlók tették ki a vevői oldal zömét Budapesten.

Arányuk 44 százalékos volt a piacon, és átlag 28 millió forint közelében költöttek ingatlanokra. A második legnagyobb vevőcsoport, a vásárlások több mint egyötödében az első lakásukra beruházóké, akik ingatlanonként átlag 18 milliót szántak. Vidéken három, nagyjából egyforma arányú vevőkör tette ki a vásárlások háromnegyedét. A befektetők 13, nagyobba költözők 21 és első lakás vásárlók 12 millió forintos átlagos költéssel.

A budapesti eladók 41 százaléka mondta, hogy az eladás hátterében

nagyobb lakásba költözés áll.

Ők átlagosan 53 négyzetméteres lakásaiktól váltak meg átlag 22 milliós értékben. A vevők ötöde kissebbe költözne, másik ötöde pedig örökölt lakást értékesített.

A vidéki eladók harmada örökségétől vált meg, átlag 11 millió forintos értéken. Közel ugyanekkora arányban szeretnének nagyobb lakásba menni, amelyhez a 11,5 milliós lakáseladás járul hozzá. Kisebbe az eladók több mint ötöde költözik, Ők 120 négyzetméteres ingatlant értékesítettek közel 20 milliós átlagértéken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!