Nálunk tárolna gázt a Gazprom

Déli Áramlat, Szerbia
Picture taken on June 11, 2014, near the village of Sajkas, 80 kilometres north of the Serbian capital Belgrade, shows the site where Serbia started the construction in Novemeber 2013 of their section of Russia's South Stream pipeline. Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic said on June 9, 2014 that construction of his country's stretch of Russia's South Stream gas pipeline was continuing, disputing a report it had followed Bulgaria in halting work. Gazprom signed a deal with Serbia in October 2012 to construct the 421-kilometre (261-mile) long stretch of the pipeline, worth some 1.9 billion euros ($2.57 billion). AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Elsősorban gáztárolásról egyeztetnének a tárolók tulajdonosával, az MVM-csoporttal és más szereplőkkel, de vizsgálják a magyarországi villamosenergia-termelésben és a dunai cseppfolyós gáz szállításában rejlő lehetőségeket is.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint hosszú távú partnerségre is mód nyílhat az Északi Áramlat II vagy a Török Áramlat gázvezetékekhez kapcsolódóan. Medvegyev felidézte, 2014-2015 telén, amikor Magyarországnak többletgázra volt szüksége, a Gazprom már igénybe vette a magyar gáztározókat, és továbbra is kész a szerződött mennyiségen felüli tételeket küldeni. Erről Alexander Medvegyev, a társaság igazgatóságának elnökhelyettese beszélt a Világgazdaságnak adott interjúban.

Magyarországon tárolna gázt a Gazprom Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Északi Áramlat II-ről elmondta, keményen dolgoznak az európai partnerekkel, hogy megtalálják azt az új finanszírozási modellt, amellyel a vezeték eredeti ütemezésében készülhet el. Mint mondta, Európának azért van rá szüksége, mert a vezeték mintegy 2000 kilométerrel rövidebb lesz az Ukrajnán keresztüli útvonalnál, és minimalizálja a tranzitkockázatokat.

A Gazprom vizsgálja a magyarországi villamosenergia-termelésben és a dunai cseppfolyós gáz szállításában rejlő lehetőségeket is.

Az európai közlekedés és szállítás éves gázigénye 2025-re eléri az évi 50 milliárd köbmétert független elemzők szerint, és a Gazprom arra számít, emelkedik a gáz súlya a szállításban a jelenlegi benzin- és dízelárak mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!