Vége lehet a mínuszoknak az építőiparban

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK, tetőfedés, tető
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben még 14,4 százalékos visszaesés volt az építőiparban. Az uniós pénzekből finanszírozott beruházások is hozzájárulhatnak a bővüléshez, emellett a lakásépítések is folyamatosan javíthatják majd a statisztikát. Az ingatlan.com már most 400 olyan társasház-fejlesztésről tud, amelyek lakásait már értékesítik a piacon.
Vágólapra másolva!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a 14,4 százalékos novemberi csökkenés beleillik a tavalyi trendbe. Az építőipar 2016 első tizenegy hónapjában ugyanis gyenge adatokat produkált, részben azért, mert hiányoztak az uniós beruházások, a lakásépítések pedig még nem jelentek meg a számokban. A szakember szerint bár az épületépítések alágazat tavaly novemberig a korábbi évekhez képest jobb eredményt ért el, ez még kevés volt ahhoz, hogy az egyéb építményeknél bekövetkezett - főként az uniós beruházások tavalyi hiánya miatti - visszaesést ellensúlyozza.

Az valószínűsíthető azonban, hogy

2017-ben és 2018-ban már az épületépítések markánsabban jelennek majd meg az építőipari adatokban.

"Az ingatlan.com országosan

amelyek lakásait már értékesítik a fejlesztők. Ezek a beruházások pedig építőipari statisztikákban várhatóan az elkövetkezendő 12-24 hónapban jelennek csak meg" - mondta a szakember.

Derűlátásra ad okot az is, hogy novemberben a hó végi szerződésállomány volumene az épületépítések esetében

8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A lakás- és épületépítések kedvező helyzetét mutatja továbbá, hogy legutóbb 2013-ban volt példa arra, amire 2016 első tizenegy hónapjában: az épületépítések több mint 917 milliárd forintos termelési értéke meghaladta az egyéb építmények 682 milliárdos összegét.

Fotó: Kiss József - Origo

Balogh László szerint 2017-ben az épületépítések és lakásépítések fokozatosan beépülnek majd az építőipari számokba, emellett az uniós forrásokból induló beruházások az egyéb építményeknek is lökést adhatnak. Az egyéb építményeknél várható felfutásra utal, hogy tavaly novemberben a hó végi szerződésállomány volumene közel 60 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ingatlan.com szakembere szerint bár a tavalyi adatok gyengék, de

a kilátások alapján a következő időszakban egészségesebb szerkezetben valósulhat meg a növekedés,

azaz mindkét alágazat hozzájárulhat a növekedéshez. Az idén várható növekedésben pedig szerepe lehet majd a 2016-os alacsony bázisadatoknak is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!