Januártól az alapvető élelmiszerek áfája csökkent, vagyis a friss tej áfakulcsa 18 százalékról csökkent 5 százalékra. A bökkenő csak az, hogy
az úgynevezett ESL tejekre is azt írják a tejfeldolgozók, hogy friss tej,
miközben ezek áfája nem csökkent. A vásárló pedig ideges, mert amikor ESL tejet vásárol, azt hiszi a feliratot olvasva, hogy ez is olyan friss tej, aminek olcsóbbnak kellene lennie. A boltos meg magyarázkodhat a vásárlónak.
Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaköz Szervezet és Terméktanács elnöke korábban azt mondta, a szakmaközi szervezet korábbi javaslata a fogyasztói tejek - a friss, az ESL és az UHT - áfacsökkentésére vonatkozott, amiből most csak a friss tej áfája mérséklődött.
A magyar fogyasztók évente mintegy 150-160 liter tejnek megfelelő tejterméket fogyasztanak átlagosan. Az elfogyasztott
tej mennyiségének ugyanakkor csak mintegy 20 százaléka a friss tej,
a fennmaradó 80 pedig az ESL és az UHT kategóriába tartozik.
Ezért lenne fontos ezek áfacsökkentése is, az idén vagy jövőre. Emellett a terméktanács szorgalmazza még a túró és tejföl áfájának a csökkentését is, mivel ezeket gyakorlatilag kizárólag magyar alapanyagból állítják elő.
Az áfatörvény és az adóhatóság is csak tejről beszél, a friss kifejezés nem szerepel a törvényben.
Az áfatörvény szerint az 5 százalékos adómérték alá tartozik januártól a tej. De kivétel az anyatej, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tej és az ESL tej. A két vámtarifa alapján megkülönböztetett tej is a tej zsírtartalmában különbözik. Viszont a tej zsírtartalma az áfakulcs mértékét nem befolyásolja.
Az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza (a 152/2009. számú FVM rendelet), ami egy jogszabály, tehát kötelező. Az Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, milyen követelményeknek kell megfelelniük az egyes élelmiszereknek és ezek alapján mi lehet az elnevezésük. Nos, az Élelmiszerkönyv a tejet egyszerűen csak tejnek nevezi, de azt azért előírja, mikor használható a friss minősítés.
A termelők, az élelmiszer feldolgozó tejüzemek és a boltosok arra törekszenek, hogy a reklámokkal, az előnyösebb tulajdonságokkal kelendőbbé tegyék termékeiket. A reklám ugyanakkor nem lehet megtévesztő. A friss minősítés az élelmiszerek esetében egy rendkívül vonzó minőséget jelent.
Eddig nem sokaknak tűnt fel, hogy az ESL tejet is friss tejnek nevezik a feldolgozók, a csomagolásra rendre ráírják. Az áfakulcs csökkentés viszont tartogatott egy meglepetést, hiszen mindenki a friss tej áfájának mérsékléséről beszélt, miközben az ESL tej ebből kimaradt (az UHT tejjel együtt).
Az Élelmiszerkönyv megengedi a friss minősítés használatát, de csak akkor, ha kizárólag 72 °C hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű módon hőkezelik, pasztörizálják a tejet. Pasztőrözésnek tekinthető a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, 100 °C alatti hőmérsékleten.
Az ESL hőkezelés azonban az Élelmiszerkönyv előírásai szerint 100 °C felett történik, legfeljebb 134 °C hőmérsékleten, legalább 0,1 másodpercig.
Tehát az ESL tej nem nevezhető friss tejnek, mivel a megengedettnél magasabb hőmérsékleten hőkezelik.
Az UHT tej hőkezelése 134 °C felett történik, ez sem számít friss tejnek.
A pasztörizált, az ESL és az UHT tejek kézzelfogható különbsége a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés ideje, ami a pasztörizált tejnél napokban, az ESL tejnél hetekben, az UHT tejnél pedig hónapokban mérhető.
Az anyatej értékesítése egyébként azért kivétel, mivel 2017. január 1-jét megelőzően és azt követően is adómentes - írja a blokkk.com.