Tartható a 3 százalék alatti infláció

pedagógus életpályamodell, számológép
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben tovább gyorsulhat az infláció, de a 3 százalékos jegybanki inflációs cél átlépésére ebben az évben nem számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagáltak.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben tovább gyorsulhat az infláció, de a

3 százalékos jegybanki inflációs cél átlépésére ebben az évben nem számítanak

az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagáltak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a januári 2,3 százalékos infláció után a következő hónapokban hasonlóan magas maradhat az árdrágulás éves üteme, meg is haladhatja a 2,5 százalékos szintet. Az év egészében átlagosan 2,5 százalékos inflációra számít a szakértő, felfelé mutató kockázatokkal.

Forrás: AFP

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője kiemelte, hogy

Az elemző az év egészében nem számít folyamatos emelkedésre, várakozása szerint az éves átlagos infláció 2 százalék fölött alakulhat.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az üzemanyagárak tavaly február-márciusi mélypontjának bázishatása miatt márciusra az infláció elérheti a 3 százalékot, majd visszatér 2,2-2,5 százalék közelébe. Idén éves átlagban 2,4 százalékos árdrágulást vár a szakértő, de szerinte a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció erőteljesebben is nőhet, a jövő év elején pedig elérheti a 3 százalékos inflációs célt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!