Tavaly is nyereséges volt az MNB

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Tavaly 54 milliárd forint nyeresége volt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az előző évi kimagasló 95 milliárd forint után - közölte a jegybank.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a magas nyereség kialakulásában a kamatkiadások folytatódó csökkenése mellett a korábbi éveknél mérsékeltebb, de továbbra is jelentős realizált árfolyamnyereség, illetve a pénzügyi műveletek nyeresége játszott szerepet.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A pénzügyi stabilitás növelése és a monetáris politika mozgásterének kibővítése érdekében végrehajtott önfinanszírozási program és a lakossági devizahitelek forintosítása a jegybankmérleg szűkülésén keresztül járult hozzá a kamatkiadások csökkenéséhez, miközben az intézkedésekkel járó devizaeladások a realizált árfolyameredményt is javították. Ugyanakkor az alapkamat hosszabb távú stabilitását célzó eszköztár-átalakítás is a nemkonvencionális monetáris lazítás eredményeként az MNB kamatkiadásának további csökkenésének irányába hatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!