Támogatja az unió a piros paprika nemesítését
![erős paprika fűszer főzés A csípőspaprika a hosszú élet titka? ez zsír](https://cdn.origo.hu/2023/12/l66E2RNtfeELcBO7cijXPpgciBV7UgX3ImHYZcjY7ZI/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhZDA2YTI0ZTAxNzQ3ZDA4Yzg3Y2M3M2VlNTkyODE5.webp)
A 755,5 millió forint összköltségű program 2020. áprilisára fejeződik be, az Univer konzorciumi partnerei a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem.
A fejlesztés célja olyan fűszerpaprika fajták előállítása, amelyek rezisztensek a baktériumokkal szemben. A nemesítéssel előállítandó új fajtasor az Univer ételízesítők megfelelő alapanyag-ellátását biztosítja.
A projekt során emellett olyan új, ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoznak ki, amely a változó klimatikus viszonyok között képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, olyan öntözési technológiát, amely az öntözővíz mennyiségét optimalizálja, illetve előállítanak kifejezetten a paprika és paradicsom termesztési igényeihez igazodó mikrobakészítményt, amely a termésmennyiségen túl elsősorban a beltartalmi értékeket képes növelni.
A projektnek köszönhetően a konzorcium tagjai összesen 28 kutató-fejlesztői munkahelyet tudnak megőrizni, és további három új munkahelyet teremtenek.