Újabb biztosítót büntetett meg az MNB

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,5 millió forint bírságot szabott ki az Erste Vienna Biztosítóra, egyebek közt tőkeszámítási, számviteli, kiszervezési és vállalatirányítási hiányosságok, továbbá a biztosítási szerződések tartalmi elemeire, és az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt
Vágólapra másolva!

A jegybanki átfogó vizsgálat 2014 február 18-tól a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat megállapította, hogy a biztosító többször is szabálytalanul járt el. Többek között a szavatolótőke-szükséglet számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, valamint problémát talált a biztonságtechnikai tartalékok számításánál és dokumentálásánál is.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kiderült továbbá, hogy a társaság számviteli eljárásai és felügyeleti adatszolgáltatása nem mindenben felelt meg a Szolvencia 2 rendszer által támasztott jogszabályi követelményeknek.

Az MNB azt is jogsértésként kezelte, hogy az Erste Vienna Biztosító életbiztosítási szerződéseinek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei több szerződési feltételt érintően nem voltak összhangban a vonatkozó jogszabályi előírásokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!