A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még jobb lehet jövőre a katásoknak

vállalkozás, fodrász, fodrászat
Budapest, 2011. április 14. Fodrász szárítja egy vendég haját az első alkalommal megrendezett Fodrászatok Éjszakáján, 2011. április 14-én este, az East Side Hair fodrászatban. A rendezvény keretében kilenc belvárosi fodrászüzletben éjfélig tartó nyitva tartással várták a vendégeket. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa a 2018-as adóévben, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás lesz jogosult áfamentes számlát kiállítani. Annak ellenére, hogy a tervezett változás nem közvetlenül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályait érinti, hatása a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb – mondta Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője.
Vágólapra másolva!

Míg 2017 előtt 6 millió forint árbevételig vehették igénybe a vállalkozások az alanyi adómentesség lehetőségét, addig 2017-től 8 millióra forintra, 2018. január elsejétől pedig 12 millió forintra nőhet ez az értékhatár, amennyiben a kormány deregulációs indítványának helyt ad az Európai Unió. Az alanyi adómentes adózási forma legfontosabb ismérve, hogy az adózó áfa-mentesen jogosult számlát kiállítani.

Ez a lehetőség azoknak a mikro- és kisvállalkozóknak kedvez leginkább, akik a kata szerint adóznak.

Egy gyakorlati példát nézve, míg egy alanyi adómentes fodrászat mondjuk 2 ezer forintot számol fel egy hajvágásért, addig azonos munkadíj mellett egy áfa-körös szolgáltató ugyanezt 2 ezer forint + áfa, azaz 2540 forint ellenében tudja nyújtani. Az áfa-alany így vagy alacsonyabb nettó munkadíjért kénytelen dolgozni, ha az árversenyben lépést akar tartani, vagy azonos nettó díjazás mellett számolnia kell az árérzékeny vendégkör lemorzsolódásával – mondta Bacskó.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A KATA árbevételi plafonját bár 2017-ben 12 millió forintra emelte a törvényhozás, de 8 millió forint alanyi adómentes árbevételi határ maradt mértékadó. E felett az összeghatár felett ugyanis 2017-ben még 27 százalék ÁFA terheli a szolgáltatási díjat. A 2018-ra tervezett változás bevezetése esetében azonban 2018-tól a KATA és az alanyi adómentesség értékhatára egybe fog esni, ami lényegesen tágítani fogja a katás vállalkozók mozgásterét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!