Így használhatja legolcsóbban, vagy ingyen a bank pénzét

bankjegy, fizetőeszköz
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A következő hetekben felpörög a kereskedelem az Amerikából indult Black Fridaynek és a karácsonyi időszaknak köszönhetően. Az ünnepi hetek a háztartásoknak is több kiadást jelentenek, de ennek fedezetére több megoldás is van. A BankRáció.hu praktikus tanácsokat bemutató összeállításából kiderül, hogy mik is ezek.
Vágólapra másolva!

A kiadások fedezetére a hitelkártya és a személyi kölcsön jelenthetik a legjobb megoldást, ám az előbbit óvatosan kell használni, mert nagyon magas a hitelkamat a kamatmentes időszakon túl.

November első hetében a hitelkártya-ajánlatokban 34-39 százalékos kamat szerepelt, ami elég magasnak számít. Azonban a hitelkártyáknál figyelembe kell venni, hogy 40-45 napig ingyen pénzt biztosítanak.

Amennyiben a felhasználó időben visszafizeti a hitel összegét, úgy gyakorlatilag ingyen használta a bank pénzét.

illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint, éppen ez az egyik fő oka annak, hogy a hitelkártyát körültekintően kell használni. Kevesen tudják például, hogy ha valakinek van a számlájához tartozó kihasználatlan hitelkártyája, azt jobb lemondani. Ugyanis bármilyen típusú hitelkérelem esetén a már meglévő hitelkeretünk 5 százalékát a bankok törlesztőrészletként veszik figyelembe függetlenül attól, hogy ténylegesen mekkora részét használjuk ki a hitelkártyakeretünknek.

Trencsán Erika hozzátette, hogy emiatt lehet, hogy a bank elutasítja az újabb hitelkérelmünket arra hivatkozva, hogy a jövedelmünk nem nyújt fedezetet mindkét hiteltörlesztőre. A BankRáció.hu szakértője szerint

a hitelkártyák legfőbb előnye a kamatmentes időszak és a vásárlások utáni esetleges pénzvisszatérítés, amely éves szinten akár 100-200 ezer forint is lehet.

illusztráció Forrás: MTI/Faluldi Imre

A BankRáció.hu tapasztalatai szerint bár a hitelkártyáknak kétségtelen előnye a 40-45 napos ingyenes költési időszak, de mégsem ez a legnépszerűbb megoldás.

A személyi kölcsönök vették át a főszerepet, ami azért is érthető, mert a személyi kölcsönök kamata sokkal alacsonyabb. November elején már akár 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhető személyi kölcsönök is vannak a piacon.

Egy átlagosnak mondható, 1,5 millió forintos 60 hónapos futamidejű személyi kölcsön havi törlesztőrészlete a legolcsóbb ajánlatok esetében alig több mint 30 ezer forint, a legdrágábbaknál azonban 40 ezer forint fölé mehet ez az összeg. A BankRáció.hu előrejelzése szerint a karácsonyi szezon közeledtével az amúgy is népszerű személyi hitelek iránt még nagyobb lehet a kereslet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!