Egy korszak vége: az utolsó táviratot kézbesítik Belgiumban

távirat
Köln, 2017. október 11. Lena Wormans levéltáros mutatja 2017. október 11-én VI. Pál pápa táviratát, amelyet 40 éve írt a kölni érsekségnek a Lufthansa német légitársaság Landshut nevű, Boeing 737-es repülőgépének eltérítése után. Az érsekség archívumában őrzött eredeti sürgöny dokumentálja a pápa hajlandóságát arra, hogy túszként kínálja fe magát a 91 civil túsz kiszabadulásáért cserébe. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)
Vágólapra másolva!
Belgiumban a távirat pályafutása végéhez érkezett 171 év után. A korszerűbb technológiák, az internet, a korlátlan üzenetküldés és a különböző applikációk miatt lehetetlenné vált az egykor népszerű és rengeteg ember által használt kommunikációs csatorna. A korszak most Belgiumban zárul le, ahol a Brüsszel-Antwerpen vonatsínek mentén kiépített rendszer december 29-én fogja továbbítani fennállása utolsó üzenetét.
Vágólapra másolva!

Figyelemreméltó pályafutást tudhat maga mögött az egykoron hatalmas népszerűségnek örvendő távirat, de 171 év után, most december végén Belgiumban az utolsó üzenet kézbesítését követően végleg leáll az idejétmúlt rendszer.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A digitális világban elképesztő, hogy ilyen sokáig fenn tudott maradni ez a 19. századi analóg találmány. Az internet megjelenése után egyre egyszerűbbé és gyorsabbá vált az üzenetek kézbesítése,

ma pedig alkalmazások tömege biztosítja a felhasználók számára a korlátlan, egyidejű üzenetküldés lehetőségét.

Belgium az utolsó országok között szerepel a világon, ahol még használják ezt az eszközt, ami meglepő, hiszen a feltaláló nemzet Nagy-Britannia már 1982-ben megszűntette a táviratot. Az Egyesült Államok 2006-ban, míg India, amely a legnagyobb táviratpiacnak számított, 2013-ban vetett véget az üzenetek küldésére használt kommunikációs eszköznek.

Illusztráció Forrás: MTI/Kallos Bea

Belgiumban tíz vállalkozás és egy maréknyi ügyfél tartotta életben ilyen sokáig a rendszert.

Javarészt végrehajtók használták, akiknek írásos bizonyíték kellett arról, hogy üzenetük célba ért. Az ügyfél felhívhatta a kezelőt, aki leírta az üzenetet, majd kézbesítette azt postán.

Azonban közel sem olcsó mulatságról van, szó és ez az egyik oka annak, hogy az egyre olcsóbb és korlátlan üzenetküldés világában, nem tudta felvenni a harcot az olyan applikációkkal, mint amit a Facebook Messenger, a WhatsApp, a Snapchat vagy akár a Viber kínál.

Egy távirat küldése 23 dollárba került Belgiumban, ami nagyjából 6000 forintnak felel meg.

A telefonok megjelenése előtt a távirat volt a leggyorsabb kommunikációs lehetőség. Elektronikus úton gyakorlatilag azonnal célba ért az üzenet. A technológia nemcsak felgyorsította a kommunikációt, hanem egy újfajta stílust is teremtett, ami nagyon hasonlít a mai Twitter-üzenetekére.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

A STOP szó használata is a táviratnak köszönhetően lett ennyire népszerű, mivel a feladónak ezt a szót kellett a mondatok végére írnia, hogy a címzett tudja, mikor ért véget egy adott mondat. Mivel a távirat drága volt, és a feladó szavanként fizetett, ezért jól kellett gazdálkodni a betűkkel, hogy a lehető legrövidebben meglehessen fogalmazni a mondandót.

A rendszer költséges volt és rengeteg ember kellett az üzemeléséhez,

ezért a telefonok megjelenése után folyamatosan veszíteni kezdett a népszerűségéből, de még így is a popkultúra része maradt hosszú évtizedekig.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

Az amerikai filmekben gyakran olvastak fel táviratokat a szereplők, az Egyesült Királyságban pedig a századik életévét betöltöttek táviratot kaptak a királyi családtól, ami hatalmas megtiszteltetésnek számított.

Az élet nem fog megállni azzal, hogy a távirat lassan kezd örökre eltűnni. Ugyanez a sors vár egyébként a többi elavultnak számító kommunikációs eszközre, amely egykoron megváltoztatta a világot, és alig 100 éve még forradalminak számított.

Érdekesség, hogy hazánkban még mindig működik a táviratküldés a Magyar Postának köszönhetően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről