A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Megmutatjuk, mikor és hogyan váltson munkahelyet

This job is seriously stressing me out Computer Using Computer New Business Businesswoman Young Women Women Females Group Of People Surfing the Net Paperwork Multi-Tasking Burning the Candle at Both Ends Lens Flare E-Mail Headache Pain Young Adult Sitting
Shot of a stressed out businesswoman surrounded by colleagues needing help
Vágólapra másolva!
Januárban igen népszerűnek számít a munkavállalok körében az új munkahely keresése és kiválasztása, hiszen az év kezdetén mindenki új célokkal és elképzelésekkel, a családi környezetben eltöltött idő miatt pedig feltöltődve vág neki az előtte álló évnek. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az egyik legforgalmasabb időpont ebből a szempontból a január. De jó ötlet akkor jelentkezni amikor mindenki? Most kiderül, hogy a szakértők melyik időpontokat tartják a legalkalmasabbnak azoknak, akik szeretnének előrelépni a karrierjükben.
Vágólapra másolva!

Az év végéhez közeledve és az új év kezdetén sokan gondolkodnak el azon, hogy érdemes lenne új munkahelyet keresni és váltani. A családi körben eltöltött idő és a szabadság lehetőséget teremt a munkavállalóknak, hogy átgondolják, elégedettek-e a jelenlegi helyzetükkel, valamint új ambíciókat és motivációt is felfedezhetnek magukan ebben az időszakban.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezért nem meglepő, hogy sokan kezdenek el állást keresni az új év első hetében, mivel még mindenkinél kitart a kezdeti lelkesedés.

Ennek ellenére Paul McDonald, a Robert Half toborzási igazgatója szerint december jobb választásnak tűnik az önéletrajz és a jelentkezés leadására.

Az olyan ágazatokban, ahol a vállalatok év végi bónuszt is kínálnak, gyakran már december közepén megüresednek bizonyos pozíciók, hiszen sokan azután mondanak fel, hogy megkapták az éves bónuszukat.

illusztráció Forrás: AFP/BSIP/Chassenet

Az olyan cégek számára, akik naptári év szerint dolgoznak, a december az utolsó negyedév. Több vállalatnál is bevált gyakorlat, hogy amennyiben nem költik el az éves büdzsét, az elvész és nem kerül át a következő évre. McDonald kiemeli, hogy éppen emiatt hajlamosabbak még újév előtt betölteni a megüresedett állásokat.

Az Indeed globális elemzéséből kiderül, hogy Kanadában, Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban ugrásszerűen megnő a új állások száma december és január között.

Decemberben jelenik meg az éves álláshirdetések 7,2 százaléka, míg januárban ez az arány 9,2 százalékra nő.

illusztráció Forrás: Getty Images/www.PeopleImages.com-licence restrictions apply/Yuri Arcurs Yapr

Jodi Chavez a Randstad Professionals elnöke hangsúlyozta, hogy a december olyan időszak a dolgozók életében, amikor kielemzik, hogy mennyire elégedettek jelenlegi munkáltatójukkal. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint egyre többen néznek új munkahely után januárban.

A legtöbb szakértő tehát decembert és januárt látja azoknak a hónapoknak, amikor rengeteg álláslehetőséget hirdetnek a vállalatok,

de ettől még nem feltétlenül ezek a legjobb hónapok arra, hogy valaki megszerezze az álommunkát.

Európában és az Egyesült Államokban nyáron a leglassabb a felvételi eljárás, mivel sokan mennek szabadságra ebben az időszakban, viszont nyár végéhez közelítve és ősszel megszaporodnak a lehetőségek és felgyorsul a felvételi folyamat is.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/ElNariz/Elnariz

Az sem mindegy, hogy milyen napon adjuk be a jelentkezést. Chavez úgy látja, hogy hétfő és kedd azok a napok, amikor érdemes elkezdeni az önéletrajzok kiküldését. Emellett, ha például egy álláshirdetés hétfőn jelenik meg, a legjobb stratégia ha nem elsőként jelentkezünk a pozícióra. Az első jelentkezőket hamar kielemzik és általában ők lesznek a mérce a további jelentkezők elbírálásánál, ezért nem feltétlenül jó ötlet túl korán kezdeni.

Chavez hozzáteszi, hogy túl későn sem érdemes jelentkezni, a tökéletes idő 12-24 órával a hirdetés megjelenése után és az ágazatra jellemző munkaidőn belül.

A szakembertől megtudhattuk azt is, hogy sokan a késői órákban küldik el jelentkezésüket, mivel napközben, a jelenlegi munkahelyükön nem szeretnének ezzel foglalkozni, nehogy kellemetlenséget okozzon. Ezzel annyi a gond, hogy aki túl későn küldi el az önéletrajzát az könnyen elveszhet a jelentkezők tömegében.

illusztráció Forrás: Getty Images/www.PeopleImages.com-licence restrictions apply/"Yuri Arcurs Yapr "

Azt tanácsolja, hogy inkább előző nap állítsák össze az elküldendő anyagot, majd másnap a 10 és 11 között, vagy 14-15 óra között továbbítsák azt a kiszemelt vállalatnak. Ezekben az időszakokban egyébként is gyakori az új hirdetések megjelenése.

Az Indeed adatai azt mutatják, hogy a munkakeresők többsége 11 és 14 óra között keresgél, majd a vacsora után térnek vissza a legtöbben.

Hétvégén kevesebben foglalkoznak az álláshirdetésekkel, viszont vasárnap este ismét ugrás tapasztalható, amikor az emberekben tudatosul, hogy másnap ismét munkába kell állniuk egy olyan helyen, amellyel valószínűleg nincsenek megelégedve.

A szakértők és az Indeed alapján tehát a legalkalmasabb időpont a jelentkezésre egy keddi nap decemberben, 10 és 11 óra között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!