A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Fizethetnek a szaúdi milliárdosok szabadságukért

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Több mint két hónapos fogva tartás után engedték szabadon a rijádi Ritz-Carlton Hotel luxuslakosztályából az egyik legfontosabb szaúdi üzletembert, akit sokakkal együtt, még tavaly novemberben vettek őrizetbe, korrupcióellenes intézkedések jelszavával. Cége értéke azonnal emelkedésnek indult, de a szabadság árát ettől még – az esemény utóhatásait tekintve – évekig nyögheti a szaúdi gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb, nemzetközi piacokon mozgó szaúd-arábiai befektetési vállalat feje, a királyi család tagja, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg, bő két hónapos raboskodás után távozhatott rijádi luxusbörtönéből – írja a Reuters. Emlékezetes, hogy tavaly ősszel több mint 200 befolyásos és különösen gazdag szaúdit – hercegeket, vállalatvezetőket és más prominenseket – vettek őrizetbe rajtaütésszerűen a hatóságok.

Tisztogatás korrupcióellenes jelszavakkal

A hivatalos rijádi álláspont szerint, a hatósági akció célja az volt, hogy nyomára akadjanak 100 milliárd dollárnyi, illegális és korrupciógyanús ügyletekkel összefüggésbe hozható vagyonnak. A szupergazdag szaúdiak elhelyezésére a hatóságok lényegében

kisajátítottak az elitszállodát, amely várhatóan február közepétől fogadja majd újra a vendégeket.

Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd az egyik legismertebb szaúdi milliárdos, akit a novemberi akció során házi őrizetbe helyeztek a szállodában Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A milliárdos al-Valid herceg szabadulásának hírére cégének részvényei 10 százalékot erősödtek, 850 millió dollár körüli értékben, ám ez csak részbeni kompenzáció, mert amikor novemberben a hercegre is rácsukták luxuslakosztálya ajtaját, a cége 2,2 milliárd dollárt vesztett értékéből.

Egy másik dúsgazdag üzletember, Favaz Alhokair ruházati termékeket forgalmazó láncának papírjai 6,8 százalékkal értek többet, szabadon engedésének hírére.

Igazán sokba csak most kerülhet

A mai napig nem tisztázott számos részlet azzal kapcsolatban, melyik fogva tartottat mivel vádolták meg – megvádolták-e egyáltalán –, és milyen ára volt a szabadulásuknak. Annyi tűnik bizonyosnak, hogy

a pénzemberek jelentős részének valamilyen megállapodás szerinti összegbe került az, hogy elhagyhatták a luxusbörtönüket.

Máig sok részlet nem tisztázott az akcióval kapcsolatban Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

A részleteket azonban nem hozták nyilvánosságra. Ami ismert, hogy Miteb bin Addullah herceg, akit korábban a trón lehetséges várományosaként tartottak számon, több mint egymilliárd dollárt fizetett szabadulásáért.

A kormányzat végig kitartott álláspontja mellett, miszerint az intézkedések a korrupció felszámolásának részét képezték. Ugyanakkor több külföldi elemző úgy véli,

az akció valójában politikai tisztogatás volt.

Hátterében az uralkodó fiát, a szaúdi társadalmi és gazdasági reformokat irányító, trónvárományos Mohammad bin Szalmán koronaherceget sejtik, aki a vélekedések szerint, így akarta megszorongatni azokat, akik az ő és körének véleménye szerint, a változások útjában állhatnak. A királyságban valóban létezik a felsőbb körökbe is beszivárgott korrupció, ám számos elemző úgy vélik, ezzel a lépéssel a szaúdiak túllőttek a célon.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a hatósági intézkedések sokat lágyultak ahhoz képest, amilyennek tavaly novemberben az akció indult. A fogvatartottak 95 százaléka ettől függetlenül beleegyezett abba, hogy – lényegében – fizetnek szabadságukért. 1 százalékukat ártatlannak találták, míg a maradékot bűnösnek – ezt maga a koronaherceg közölte a nyilvánossággal. Jelenleg, az arányoktól függetlenül is, 95 ember van még őrizetben.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Elemzők szerint az egész ügy – függetlenül kifutásától – éveken át érezteti majd hatását a gazdaságban.

A legvalószínűbb az, hogy a potenciális magánbefektetők sokkal óvatosabbak lesznek akkor, ha szaúdi ügyletbe kellene pénzüket fektetni.

Ez különösen érzékenyen érintheti az ország gazdaságát akkor, amikor az állami olajvállalat, az Aramco tőzsdére vitelét tervezi a kormány, és amelynek 5 százalékos tulajdonrészének eladásából is 100 milliárd dolláros bevételt várnak.

A most szabadult al-Valid herceg azt nyilatkozta, alaptalanok a személyét ért korrupciós vádak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!