Az Aldi bérbombája és az elmúlt 150 év legjobb befektetése

bankjegy, fizetőeszköz
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy az Exxon szerint a globális felmelegedés csak egy hatalmas átverés. Eközben Japánban már van egy olyan város, ahol 2020-ra az összes hulladék eltűnik. A reformintézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjrendszer bevételei immár a 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat. Az autósoknak rossz hír, hogy pénteken drágult a benzin. A kriptovaluták is mozgalmas héten vannak túl, a poénból indult dogecoin pedig egyre jobban hasít.
Vágólapra másolva!

Eseményekkel teli hét a kriptovaluták piacán

Egy internetes mém - a kérdően néző shiba inu - lett az új sztár a kriptovaluták piacán. A poénból indult digitális pénz a dogecoin, piaci értéke nemrég átlépte a 2 milliárd dollárt.

A világhírű kutya Forrás: Know Your Meme

A kriptovaluták iránti őrület úgy tűnik nem fog hamar csillapodni. Kína a bitcoin bányák felszámolására készül, Dél-Korea pedig a kereskedést tiltaná be.

Bajban vannak a csomagszállító cégek

Kilőtt az online vásárlások mennyisége az elmúlt években. Ennek főbb oka, hogy a vevők sokkal nagyobb bizalommal fordulnak az internetes rendelések irányába.

Illusztráció Forrás: Amazon.de

Másfelől a hagyományos üzletek is felismerték az online rendelések jelentőségét. Azonban a piac robbanásszerű bővülésével nem tud lépést tartani a logisztika. A helyzet nem fog egyhamar megoldódni.

Gigaraktárat épít a Lidl

Közel 93 ezer négyzetméteres raktár építésére vonatkozó tervet jelentett be a Lidl az Egyesült Királyságban. Ha a a létesítmény elkészül, azzal duplájára nő a vállalat raktárterületeinek országon belüli nagysága.

Illusztráció Forrás: AFP/Thomas Lohnes

A most bejelentett új, Lutonban épülő raktárbázis része az üzletlánc nemrégiben vállalt, 1,45 milliárd fontos, azaz több mint 500 milliárd forintos beruházási programjának

Hatalmas bejelentést tett az Aldi

Fontos bejelentéssel kezdte az Aldi a 2018-as évet. A nyolc órára számított havi bruttó fizetés 352 ezer forint lesz bizonyos dolgozók számára.

Illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Meg kell azt is említeni, hogy ehhez a pénzhez hozzájön még a cafetéria, ami a munkaidő hosszának megfelelően lehet tízezer forint alatt, de akár felett is. Ennek köszönhetően az Aldi piacvezető az élelmiszerláncok között.

A vonatok lenyomhatják a repülőket

Az utóbbi időben a vonatozás a repülés alternatívája lett. Egyes országokban, bizonyos vonalakon már gyorsabban lehet célba érni a síneken, mint a levegőben.

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Toshiaki Shimizu

Hazánkban jelenleg a Budapest-Bécs vonalon közlekednek a leggyorsabban a vonatok, bizonyos szakaszokon akár 160 kilométeres óránkénti sebességgel.

Biztos nyugdíjkifizetések

A reformintézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjrendszer bevételei immár a 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat, azaz mintegy 20 évig biztosítottak az egyensúlyi állapot melletti nyugdíjkifizetések.

Illusztráció Forrás: 123RF

A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása következtében a költségvetés hiánya évente több mint 300 milliárd forinttal javult.

Ez a település hamarosan teljesen hulladékmentes lesz

Kamikatsu alig kétezres lélekszámú település Japán keleti területén, és úgy tűnik, 2020-ig sikerül is maradéktalanul teljesíteni az alig másfél évtizede megfogalmazott célt, miszerint hulladékmentessé teszik a város.

Illusztráció Forrás: PNAS

Jelenleg a városban keletkező hulladék nagyjából 80 százaléka helyben hasznosul, és csak a maradék 20 százalék kerül lerakóba.

Az olajvállalat szerint a klímaváltozás egy átverés

Az Exxon úgy gondolja, hogy összeesküvés áldozata lett, miután néhány kaliforniai nagyváros az olajvállalaton szeretné behajtani a klímaváltozás kapcsán keletkezett károkat.

Illusztráció Forrás: AFP/Lluis Gene

A társaság szerint az egész globális felmelegedés egy átverés, a városok pedig így próbálják meg áthárítani a költségeiket a köztudatban "gonoszként" elkönyvelt vállalatokra.

Új uniós adókat és költségvetési szigort is hoz a brexit

Nagy-Britannia távozásával 12-14 milliárd eurónyi összeg esik ki az Európai Unió költségvetéséből. A hiányzó összeg pótlására nemcsak a költségvetési szigor, hanem újabb adók bevezetése is eszközként szolgálhat.

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brüsszeli döntéshozók úgy látják, a műanyag megadóztatása lehet az egyik fontos mozzanata a kieső bevételek növelésének, összekapcsolva azt a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok teljesítésével.

Hatalmas büntetést kapott a UPC

Engedély nélküli szolgáltatásnyújtás miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) december 28-án bírsággal sújtotta a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-t

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A fokozatosság és arányosság elvét is figyelembe véve, a 121 millió forintos bírságot a hatóság úgy állapította meg, hogy az a jogsértéssel elért vagyoni előnyt jóval meghaladja.

Pénteken emelkedett a benzin ára

Rossz hír az autósoknak, pénteken bruttó 2 forinttal emelte a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Az emeléssel a benzin átlagára 362 forintra nőtt.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Emelkedtek a fogyasztói árak is, átlagosan 2,4 százalékkal az előző évhez képest. A KSH szerint a tavalyi infláció a várakozásoknak megfelelően alakult, a 3 százalékos inflációs cél alatt van. A magyar ipar termelése tavaly novemberben 3,4 százalékkal nőtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről