A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Amikor az ingatlanárak elhomályosítják a napsütést

USA dugó
Motorists make their way out of downtown Los Angeles headed east on the Interstate 10 freeway on August 30, 2013 in California, where more Southern California residents are taking Labor Day weekend trips this year compared to in 2012, according to the Automobile Club of Southern California. Some 2.44 million residents have plans for a trip of at least 50 miles from home this Labour Day weekend, with about 1.93 million expected to drive, up 6.2 percent from 1.82 million last year, according to the Auto Club. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Bár a Kalifornia államban élők imádhatják a szép időt és a strandokat, egyre többeknek van elegük a brutálisan magas ingatlanárakból és az adókból. Ennek eredményeként pedig még a középosztály tagjai közül is sokan elkötöznek más, olcsóbb amerikai térségekbe.
Vágólapra másolva!

Noha egyesek szerint Kalifornia az USA legjobb állama, ha az időjárásról van szó, sokaknak ez nem elég, mivel a megélhetési költségek egyre elviselhetetlenebbek – derül ki a CNBC riportjából. Az egyik megkérdezett riportalany például épp La Vegasba készül költözni, arra hivatkozva, hogy

Kaliforniában az albérletárak őrületesen magasak, ráadásul a helyi kormányzat „halálra adóztatja" a lakosságot.

Ezzel szemben Nevada államban (ahol Las Vegas is található) például nincs államilag kiszabott jövedelemadó. Ráadásul a lakhatási költségek mellett még az üzemanyagárak is olcsóbbak Nevadában.

Lakhatási válság

Egy hivatalos amerikai felmérés szerint alapvetően az alacsonyabb jövedelműek hagyják el Kaliforniát, a gazdagok maradnak. Az állam ebből a szempontból elég sajátos helyzetben van, mivel annyi vagyonos magánszemély él Kaliforniában, amivel a régió önmagában felveszi a versenyt a világ legtöbb országával.

San Francisco az USA legdrágább városa Forrás: Picture-Alliance/AFP/Chris Wallberg

A legfontosabb tényező pedig a lakhatás, amely Kaliforniában egyre inkább megfizethetetlen, ráadásul olyan kínálati hiány van, hogy

egyenesen „ajánlattételi háborúkról" beszélnek a szakértők.

Egy másik felmérésből (melyet a USC Dornsife/Los Angeles Times Poll készített) egyértelműen ki is derül, hogy a magas lakhatási költségek jelentik az állam legnagyobb problémáját. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kaliforniaiak több mint fele megszüntetné az állam által kivetett új üzemanyagadót, amely egészen 40 százalékkal emelte a díjakat.

Fokozódó elvándorlás

Az elmúlt években egyébként érezhetően megnőtt az államot elhagyó lakosok száma, részben pont az emelkedő lakhatási költségek miatt – hangsúlyozta Jed Kolko, az Indeed.com nevű munkaügyi weboldal vezető közgazdásza.

Ezt támasztja alá, hogy a hivatalos statisztikák szerint 2016 júliusa és 2017 júliusa között több ember költözött el Kaliforniából más államokba, mint ahányan beköltöztek. Más szóval,

Kalifornia állam lakossága nettó csökkenést szenvedett el az országon belüli elvándorlás miatt.

Ebben a vizsgált 12 hónapban nettó 138 ezerrel zsugorodott az állam népessége, miközben Texas például több mint 79 ezer fővel gyarapodott. Arizona emellett 63 ezer, míg Nevada több mint 38 ezer fővel bővült.

A jó idő sem kárpótol a magas árakért Forrás: 123rf.com

A helyzet ráadásul olyannyira súlyos, hogy például a Szilícium-völgy technológiai cégeinél nem ritka, hogy a munkatársak távmunkában dolgoznak, például a Las Vegas-i lakóhelyükről,

mivel egyszerűen nem tudják megengedni maguknak, hogy beköltözzenek Kalifornia államba.

Las Vegas azért is érdekes, mert az egykoron szinte kizárólag kaszinóvárosként ismert település mára egyre virágzóbb munkaerőpiacot jelent, egyre több lakossal – akik jelentős része Kalifornia helyett választja a várost.

Szárnyaló árak

Az amerikai ingatlanpiaci toplistát egyébként San Francisco vezeti mint az ország legdrágább piaca, melyet New York követ a második helyen. A harmadik helyre San José (szintén Kalifornia) futott be, de Los Angeles is a hatodik lett a listán. Mi több, a Zumper top 10-es listájára felkerült még két kaliforniai város, Oakland és San Diego is.

A kaliforniaiak közül sokan inkább elköltöznek Forrás: Origo

Bár a magyar viszonyokhoz képest nem könnyen értelmezhető összegekről van szó, de a nagyságrendeket jól mutatja, hogy

Kaliforniában egy standard családi ház medián ára 550 990 dollár (kb. 138 millió forint). Ezzel szemben az országos medián ár 247 800 dollár (kb. 62 millió forint).

Mindemellett az albérletárak terén is jelentős különbségek vannak. Los Angelesben (és a körzetében) az egyszobás lakások egy havi bérleti díjainak mediánja 2249 dollár (kb. 565 ezer forint), míg San Franciscóban majdnem 3400 dollár (kb. 853 ezer forint). Kétszobás lakások esetében már 3200, illetve 4500 dolláros mediánokról van szó. Ezzel szemben például a már említett Las Vegasban az egyszobás lakásoknál 925 dollár (kb. 232 ezer forint) a medián, míg a kétszobásoknál 1122 dollár.

További problémát jelent, hogy egyrészt ma már sokan mondják azt, hogy inkább eladják jó drágán a régóta meglévő ingatlanjaikat, és más, olcsóbb államokba költöznek –

így kezd el a középosztály is elvándorolni az államból.

Másrészt a magas megélhetési költségek már kezdenek munkaerő-piaci nehézségeket okozni, mert bár Kalifornia továbbra is népszerű, elég nehéz úgy nagy létszámban munkavállalókat alkalmazni, hogy azok többsége nem engedheti meg magának a lakhatást az államban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!