Arizona kitiltja az Uber önvezető autóit

önvezető autó
SAN FRANCISCO, CA - MARCH 28: An Uber self-driving car drives down 5th Street on March 28, 2017 in San Francisco, California. Cars in Uber's self-driving cars are back on the roads after the program was temporarily halted following a crash in Tempe, Arizona on Friday. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Arizona kormányzója bejelentette, hogy elveszik az Uber engedélyét, így a vállalat többet nem tesztelheti önvezető autóit az állam közútjain. A döntés azután született, hogy az Uber egyik kocsija – önvezető módban – a múlt héten elütött egy 49 éves nőt, aki éppen a biciklijét tolta át az úton.
Vágólapra másolva!

Arizona kormányzójának döntése hatalmas csapás a fuvarmegosztó vállalatra, hiszen az Uber eddig nyerésre állt az olyan óriásokkal, mint az Alphabet által fejlesztett Waymo, így viszont hamar elveszhet a verseny előny.

Emellett Arizona kulcsfontosságú helyszín volt az Uber számára, mivel több mint 200 önvezető autójuknak és több száz dolgozójuknak adott otthont az állam. Doug Ducey kormányzó levélben írta meg az Uber vezérigazgatójának, hogy a balesetről készített videofelvétel felkavaró és rengeteg kérdést vet fel az Uber önvezető autóival kapcsolatban.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A rendőrség még mindig vizsgálja a március 18-án történt balesetet, és sokak szerint egy emberi sofőr sem lett volna képes elkerülni az ütközést. Az önvezető autónak viszont sokkal jobban kellene teljesítenie az ilyen szituációkban, ám ez akkor nem történt meg.

Ducey hozzátette, hogy az intézkedés az állam, illetve lakosainak érdekét és biztonságát szolgálja.

A levél most teljesen más hangnemet üt meg, mint az, amelyet a kormányzó még 2016-ban írt az Ubernek. Az akkori üzenet értelmében Arizona tárt karokkal várta a fuvarmegosztó vállalatot, még az egyik épületre hatalmas üdvözlő molinót is kifeszítettek.

illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

Az Uber San Franciscóból vitte át az önvezető autó flottáját Arizonába, mert Kaliforniában nem kapták meg az összes engedélyt a teszteléshez. Az Uber a baleset után azonnal elrendelte az önvezető autók leállítását és a kísérletek beszüntetését. A vállalat szóvivője elmondta: bíznak abban, hogy sikerül meggyőzniük az arizonai kormányzót arról, hogy az általuk fejlesztett járművek biztonságosak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!