2017-ben roppant rossz évet zárt a világ bortermelés szempontjából, olyan rosszat, amire 60 éve nem volt példa.
A gyenge időjárásnak köszönhetően az uniós államok termelése visszaesett, amit nem tudott ellensúlyozni a világ többi régiójának termelése.
A 2017-es teljes termelés 250 millió hektoliter volt.
Ez az adat 8,6 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyelőtt – írja a Business Insider a párizsi Nemzetközi Borszövetség (OIV) adataira hivatkozva.
A 250 millió hektoliter nemcsak 2016-hoz képest kevés, hanem történelmi mélypontnak számít, ugyanis utoljára 1957-ben volt ennél kisebb a bortermelés,
akkor 173,8 millió hektoliter bor készült.
Az Unió országainak termelése esett vissza leginkább (14,6 százalékkal), az EU-ban 141 millió hektoliter bor készült.
A három legnagyobb európai termelő:
A gyenge termés leginkább a tavaszi fagyoknak köszönhető, de az áradások és viharok is megtépázták a legnagyobb borvidékek szőlőtőkéit.
Az Egyesült Államok és Kína bortermelése stagnált, ugyanakkor Dél-Amerika országai vegyes képet mutatnak: míg az argentin termelés a gyenge 2016-os év után 25 százalékkal növekedett, addig Chilében 6 százalékkal visszaesett.
2017-ben 243 millió hektoliter bor talált gazdára,
ami 1,8 százalékos emelkedés 2016-hoz képest.
A legtöbb bor az Egyesült Államokban (32,6 millió hektoliter) és Franciaországban (27 millió hektoliter) fogyott.
Érdekesség, hogy a világ legnagyobb exportőrének Spanyolország számít, amely a globális kereskedelem 20,5 százalékért felel. Azonban ez a megállapítás csak mennyiséget tekintve állja meg a helyét, ugyanis értéket tekintve a francia borok exportja nagyobb forgalmat generált, összesen 9 milliárd eurót.
A globális export mértéke 107,9 millió hektoliter volt mennyiségben, míg az értéke 20,3 milliárd euró 2017-ben. Előbbi adat 3,8, utóbbi 4,8 százalékos növekedés 2016-hoz képest.