A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Itt a magyar kihívó, amely felépítené az új, biztonságos Facebookot

Mark Facebook Mark Zuckerberg
SAN JOSE, CA - APRIL 18: Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers the keynote address at Facebook's F8 Developer Conference on April 18, 2017 at McEnery Convention Center in San Jose, California. The conference will explore Facebook's new technology initiatives and products. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Facebook és a Cambridge Analytica adatkezelési botrány nyomán akár nagyobb hangsúlyt is kaphat a magyar Tresorit új kezdeményezése, a Prevaat, amely a végpontok között titkosítaná az adatokat. A végpontok közötti titkosítás azt jelenti, hogy még a közösségi oldal üzemeltetője sem látna bele az adatokba, így nem tudná azokat manipulálni vagy eladni, illetve bármilyen célra felhasználni sem. Az ötletgazdák nagyon elszántak és közösségi finanszírozáshoz folyamodnak.
Vágólapra másolva!

A Prevaat egy olyan új közösségi oldal lenne, ahol a lényeg éppen abban rejlik, amiben a Facebook most a leggyengébb:

még maguk az üzemeltetők sem látnák, hogy ki mit oszt meg a hálózaton, az adatokat ugyanis már a felhasználótól kezdve titkosítanák.

Az oldal elkészítése 1 millió dollárba kerülne, amire közösségi finanszírozást indítottak. Az összeget két hónap alatt kell elérni, most 56 adományozótól 2300 dollárnál tartanak. A közösségi finanszírozási kampány mellett befektetőkkel is tárgyalnak.

A Facebook magyar kihívója optimista: ha sikerül összegyűjteniük a pénzt, megalkotják a Facebook biztonságos alternatíváját Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

Az új oldal üzleti koncepciója abban különbözik majd a Facebook-étól, hogy eleve nem lehetne üzleti célra felhasználni a felhasználók adatait,

ami azért jelent fontos különbséget, mert a titkosítást természetesen a Facebook is megvalósíthatta volna, csak az üzleti érdekei alapján nem akarta.

– mondja Szilva Eszter, a Tresorit pr menedzsere.

Persze hosszabb távon a Prevaat sem úszná meg a hirdetéseket, ha nem szeretne pénzt kérni a felhasználóktól, de itt a hirdetők nem tudnának visszaélni az adatokkal, másrészt később pénzért eltüntethetők lennének a hirdetések a felhasználók részéről.

A Prevaat gazdái úgy gondolják, hogy bár sok nagy cég belebukott a Facebook alternatívájába, de egyik sem használt végpontok közötti titkosítást, amiben a Tresoritnek viszont 6 éves tapasztalata van, sőt a titkosítási technológiában a Tresorit ott van a világ élvonalában is.

(a Forbes.hu nyomán)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!