Kína az élre tör a mesterséges intelligencia területén

Kína turizmus
Passengers wait in line on their way back home for the upcoming Chinese Lunar New Year, also known as Spring Festival, at the Shenzhen West Railway Station in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 11 February 2018. Chinese transportation authorities on Sunday (11 February 2018) reported a slight drop in the number of trips made during the first 10 days of the annual 40-day Spring Festival travel rush. Chinese people made 732 million trips via railway, road, waterway, and plane from Feb. 1 to Feb. 10, down 3.3 percent year on year, according to the Ministry of Transport (MOT). Spring Festival, or Chinese Lunar New Year, is the most important occasion for family gatherings and falls on Feb. 16 this year. The peak travel period around the festival, also known as "Chunyun," will last for 40 days From Feb. 1 to Mar. 12, as many Chinese people return to their hometowns.
Vágólapra másolva!
A SenseTime több mint 600 millió dollárt gyűjtött be az Alibabától és más befektetőktől, ezzel pedig a világ legértékesebb mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupja lett. A vállalat fő portfóliója az arcok és képek elemzése, jelenleg pedig nagyjából 3 milliárd dollár a becsült értéke. Kína többször is hangoztatta célját, miszerint 2030-ra a világ MI vezetőjévé szeretnének válni.
Vágólapra másolva!

A SenseTime az arcfelismerő és képazonosító rendszerek mellett létrehozott egy "Viper" kódnévre hallgató projektet is. A projektben a térfigyelőkamerák által beküldött képeket figyeli és elemzi az mesterséges intelligencia. Ettől az újítástól azt várják, hogy nagyban megkönnyítheti a hatóságok munkáját a bűnüldözés területén.

Jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy a SenseTime egy újabb tőkegyűjtési kört kezd meg hamarosan, amely lezártával a vállalat értéke meghaladhatja a 4,5 milliárd dollárt. A befektetők a leginkább a Viper iránt érdeklődnek és cég is ebben látja a legnagyobb lehetőséget.

Fontos eszköz a mesterséges intelligencia a térmegfigyelésben Forrás: AFP/Imaginechina/Ri Xi

Hszi Li, a SenseTime társalapítója elmondta, hogy a cég új stratégiák irányába néz, ehhez pedig tőke kell. A vállalat 2017-ben már profittal zárt, idén pedig 2000 emberrel szeretnék növelni a dolgozóik számát.

Li hozzátette, hogy az elmúlt három évben átlagosan 400 százalékkal nőtt a bevételük.

Az Alibaba a cég egyik legnagyobb befektetője, ebben nincs is semmi meglepő, hiszen övék Kína legnagyobb felhő alapú szolgáltatása, amellyel a SenseTime minden szükségletét képes lenne kielégíteni.

A SenseTime legalább öt szuperszámítógépet akar indítani a legnagyobb és legfontosabb városokban az elkövetkező években.

Nagy segítség a hatóságoknak Forrás: AFP/Imaginechina/Zhong Yang

A végső cél, hogy a Viper egyszerre 100 000 élő kameraképet tudjon elemezni.

A rendőrségnek is hasznára lehet a Viper, hiszen a bűnözők követésében és megtalálásában komoly szerepet játszhat az MI. A vállalat elmondása szerint jelenleg 40 város hatóságaival működnek együtt a képek és videók elemzésében. Emellett 400 vállalati ügyféllel is büszkélkedhetnek, köztük van a Qualcomm, az Nvidia és a Xiaomi is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!