„A beruházások és a főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban 2017. év" című AKI-kiadvány összesen 574 élelmiszeripari vállalkozás jelentése alapján készült. Az élelmiszeripari beruházások értéke vállalkozások körében 65 százalékkal magasabb volt 2017-ben, mint 2016-ban - írja az Agrotrend.hu.
A beruházások összetétele a következőképpen alakult:
az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 61 százalékát gépekre és berendezésekre, 30 százalékát épületekre és építményekre, 6 százalékát járművekre fordították 2017-ben,
majdnem pontosan annyit, mint 2016-ban. A legnagyobb értékű beruházások az édességgyártás, a keményítőgyártás, a baromfihús-feldolgozás, az üdítőital-, az ásványvízgyártás és a máshova nem sorolt élelmiszergyártás szakágazatokban történtek, amelyek együtt az összes élelmiszeripari beruházás 44 százalékát tették ki.
A beruházás értéke alapján a 11 legnagyobb a teljes élelmiszeripari beruházás 19 százalékát fedte le közel 34 milliárd forint értékben.
A 19 fő feletti foglalkoztatottal működő élelmiszeripari vállalkozások tavaly – 2016-hoz képest – 4 százalékkal magasabb nettó árbevételt értek el. Az aktivált saját teljesítmények értéke 2 százalékkal alacsonyabb, míg az egyéb bevételek 9 százalékkal magasabbak a 2016-oshoz képest. A jelentést tett vállalkozások márciusi előrejelzései alapján a nettó árbevétel 91, az egyéb bevétel 81 százaléka 2017-ben élelmiszeripari tevékenységből származott. Ugyanez a részesedés 2016-ban is hasonló volt. A ráfordításokon belül az anyagjellegű ráfordítások becsült összege 3, míg a személyi jellegű ráfordítások 6 százalékkal magasabbak, mint a 2016. évben. A vizsgált körben az üzemi tevékenység eredménye várhatóan 7 százalékkal nő 2017-ben a megelőző évhez képest.
A teljes cikk itt olvasható el.