Összefog a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária, a két vállalat ugyanis szeretné feltámasztani a magyar komlótermesztést.
Erre a célra a vállalat 30 millió forint támogatást ad.
Az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót,
ami 2011-re öt hektárra csökkent.
Nagy István agrárminiszter szerint a Heineken jó nyomon járt, amikor felismerte, hogy
ha az országban akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat használ fel.
Kiválónak nevezte a magyar árpára vonatkozó együttműködést, amelynek köszönhetően a Soproni sör mostanra száz százalék magyar árpából készül.
A miniszter elmondta, hogy a hosszú távú cél,
hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunkaprogramból az agráriumba.
Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a Heineken támogatásával megvalósuló komlóültetvény szorosan kapcsolódik a segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához.
Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik Kastélyosdombón.
A Barcsi kistérségben immár nyolc éve zajló nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak.
Idén pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar.
José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez.