A Microsoft a tengerbe süllyesztette az adatközpontját

Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Orkney Island, Scotland Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Orkney Island Scotland Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Or Microsoft's Project
Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Orkney Island, Scotland Friday June 1, 2018. (Photography by Scott Eklund/Red Box Pictures)
Vágólapra másolva!
A Microsoftra nem lehet azt mondani, csak kispályán képes látványos játékra, ha az energiahatékonyságról van szó. Ahogy a BBC arról beszámol, a techvállalat a skóciai Orkney-szigetek közelében süllyesztette a tengerbe egyik speciális adatközpontját. Így ugyanis egyszerűbb az egységet hűteni.
Vágólapra másolva!

Egy jókora, fehér színű, hengeres testű konténer, rajta a redmondi vállalat logója: a Microsoft azért döntött úgy, hogy az Orkney-szigetek mellett telepíti a tengerbe az emberi közreműködés nélkül működő adatközpontját, mert a térség a tengeri szélenergia egyik legrégebbi hasznosítója Európában. A gesztusnak tehát nemcsak szimbolikus, hanem gyakorlati jelentősége is van, hiszen a központ így olcsó és tiszta energiához juthat.

Leküldte a tenger fenekére adatközpontját a Microsoft Forrás: Red Box Pictures/Red Box PicturesP.O. Box 9901Seattle, WA 98109/Scott Eklund

Még csak nem is korrodál, ám javítani sem lehet

A különleges adatközpontot úgy építették meg, hogy közvetlen emberi jelenlét nélkül működjön. A kapcsolatot a külvilággal, illetve az internet hálózatával, speciális adatkábelekkel tartják a hengerbe telepített számítógépek, illetve kapják a működéshez szükséges energiát.

– mondja Ben Cutter, aki az óráscég Project Natick-kezdeményezésének vezetője. Ez a részleg foglalkozik a „vizes megoldásokkal”, vagyis azzal, mit nyerhet azon a vállalat, ha mind automatizáltabbá váló megoldásait nem a szárazföldre telepíti.

A Project Natick egyik néhány évvel korábbi kísérlete Forrás: news.microsoft.com/natick

A szakember azt is közölte,

a tengervízzel sokat takaríthatnak meg a számítógépek hűtésén.

Cutter ugyanakkor jelezte, ha azok meghibásodnak, nincs mód a javításukra. Ugyanakkor az eltérő működési körülmények miatt azt valószínűsítik, jóval kevesebb meghibásodással kell számolni, mint a szárazföldi megoldásoknál.

Tengerbe az adatközpontokkal!

A hagyományos, szárazföldi telepítésű adatközpontok nagyvárosokban létesülnek, rengeteg energiát fogyasztanak és helyigényesek is. A Microsoftnál ezzel szemben azt mondják: ha a félig-meddig még kísérleti technológia sikeresen vizsgázik, akkor akár 90 napra is csökkenhet egy új vizes adatközpont telepítésének időtartama, míg a szárazföldön ugyanez akár évekig is eltarthatna.

Az adatközpont a vízbe eresztés helyszínén Forrás: Red Box Pictures/Red Box PicturesP.O. Box 9901Seattle, WA 98109/Scott Eklund

A most vízbe engedett konténer kapacitása természetesen jóval kisebb, mint a szárazföldi nagyobb társaié, de így is elegendő ötmillió mozifilm tárolására. A szakembereknek most öt évük lesz monitorozni működését, és kijelölni a szükséges fejlesztési irányokat, ennyi ideig biztos víz alatt hagyják a berendezést.

Ugyanakkor a tengerekkel foglalkozó kutatók és tudósok között nincs teljes egyetértés abban,

jó ötlet-e a hőmérsékleti egyensúlyt a tengervíz mesterséges melegítésével biztosítani.

A Project Natick vezetője ezzel kapcsolatban azt mondja, a berendezés nem jelent számottevő változást környezetének vízhőmérsékletére, hatása legfeljebb néhány méter sugarú gömbben lesz érzékelhető. Ellenben így a töredékére faragható le a hűtésre fordítandó energia költsége. Egy technológiai szakértő pedig hozzátette, remek ötletnek tartja a kezdeményezést, hiszen a világ lakosságának mintegy fele partközeli helyeken él, és egyébként semmi szükség arra, hogy a nagyvárosokba telepítsék ezeket a létesítményeket, amelyek jó helyen vannak a parti vízben is.

A telepítés napján a vízi adatközpont Forrás: Red Box Pictures/Red Box PicturesP.O. Box 9901Seattle, WA 98109/Scott Eklund

Van olyan tudós, aki viszont szkeptikus a kísérleti projekttel kapcsolatban, és különösen attól tart, hogy hamarosan a mostaninál jóval nagyobb egységek vízbe telepítése is elindulhat, előre nem pontosan belátható következményekkel.

A Microsoftnál 2012-től foglalkoznak hasonló megoldásokkal, amelyek révén az adattároló kapacitást úgy lehet jelentősen növelni, hogy az energiafelhasználás csak csekély mértékben emelkedik meg. A berendezés költségeiről nem adtak információt a Microsoftnál, de az biztos, hogy nagyon drága volt. Kivitelezésében több vállalat, többek között hajóépítő cég és egy energetikai ügynökség is részt vett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről