A Reuters beszámolója szerint, ezzel a vállalat az egészséges táplálkozás és az életmentő gyógyszerek megóvása érdekében tesz újabb lépést.
Az étteremlánc tájékoztatásában közölte, a jövőben csak olyan csirkehús kerülhet a vásárlóiknak, vendégeiknek készített ételekbe, mely nem tartalmaz a humán gyógyászatban is használt antibiotikumot.
A cég egyik vezető munkatársa azt nyilatkozta, céljuk, hogy az ügyfeleknek ne csak ízletes, hanem az egészségüket is szolgáló ételeket szolgáljanak fel.
Az antibiotikumok nélküli élelmiszerfogytás ugyanis kulcsfontosságú lehet a közeljövőben, akkor, amikor egyes kutatók várakozása szerint korábban nem ismert,
minden kifejlesztett szernek ellenálló baktériumok támadhatják meg az embereket.
A humán gyógyászatban is használt antibiotikumok igen nagy arányát, mintegy 70 százalékát ugyanis az élelmiszeripar – elsősorban a húsfeldolgozás – és a tejipar hasznosítja.
Ennek az a jelentősége, hogy az élelmiszerfogyasztás révén,
a szervezetbe kerülő antibiotikumok ellen nagyobb eséllyel alakítják ki védettségüket az emberi testet egyébként támadó kórokozók.
Ez pedig ahhoz vezethet, hogy hosszabb távon az ember védtelenebbé válik a tudósok szerint hamarosan fenyegető veszélyt jelentő „szuperbaktériumok" megjelenésekor.
A másik vonatkozást pedig az jelenti, hogy így az antibiotikumok gyártásán is spórolni lehet.
A Pizza Hut vállalását egyelőre az Egyesült Államokban található éttermeire terjesztette ki. A döntés kiterjed a WingStreet brand egységeire és csirkés termékeire is.
A bejelentést több egészségügyi szakértő üdvözölte.
Hozzátették, abban bíznak,
az étteremlánc ezzel a lépésével példát mutathat más, hasonló profilú vállalatoknak is.
Nem a Pizza Hut az első, mely megszabadulna az antibiotikumokkal kezelt alapanyagoktól éttermeiben. Korábban hasonló állásfoglalást tett közzé a KFC és a McDonald's is.