A gyorsfagyasztott termékek pozíciója világszerte kifejezetten jó. A vásárlók számára ez kényelmes, jó minőségű és értékes étel-alapanyag. A gyorsfagyasztott termékek terjedése annak is köszönhető, hogy jelentős az urbanizáció, az embereknek egyre kevesebb az idejük, ugyanakkor az élelmiszert vidéken termelik meg.
A friss gyümölcs és zöldség nem őrzi meg sokáig a minőségét, de a fagyasztással igen.
A hazai hűtőipar ugyanakkor nincs olyan jó helyzetben, mint amilyennek lehetne. A rendszerváltáskor nem voltak kvótákhoz kötve a kertészeti kultúrák, így ez kitörési pont lehetett volna.
Ezt elmulasztottuk, a fejlesztések elmaradtak, sőt a válság is rontott a helyzeten. Ma pedig már munkaerőhiány is sújtja az ágazatot.
- mondta Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatóságának elnöke.
Mint Losó József elmondta, csak az albertirsai gyárukban ötszáz gép van, mind speciális, és mindet fel kell készíteni a szezonra, amelyben nem hibásodhatnak meg, különben kiesik a termelés. Ugyan képeznek élelmiszeripari szakmunkásokat, de az egész élelmiszeriparra jellemzően nincs tartalék munkaerő, amelyet be lehetne tanítani.
A munkaerőhiány az alapanyagokban is megmutatkozik:
a nagyobb kézimunka-igényű kertészeti kultúrákat a gazdák már nem vállalják, ezért bizonyos zöldség- vagy gyümölcsfélékből nem is érkezik be a teljes feldolgozható kapacitáshoz szükséges mennyiség.
Ilyen a brokkoli, a karfiol vagy a paprika, de eltűntek a málnaültetvények is, mert már nincs ember, aki leszedje.
Ez az összes bogyós gyümölcsnél problémát jelent. A csonthéjas terményeket rázógépekkel be tudják takarítani, ott viszont sérül a gyümölcs, ezért csak rövid szállítási idő képzelhető el.
A teljes interjú a Világgazdaság 2018. július 27-i számában, annak rövidített változata pedig a Vg.hu oldalon olvasható el.