A nyitott irodák dolgozói nem használják ki az egyterűség előnyeit

egyterű iroda
Vágólapra másolva!
A cégek motivációja az egyterű irodákkal éppen az, hogy a dolgozóik beszélgessenek egymással. Egy tapasztalati úton alapuló kutatás azonban bebizonyította, hogy az egyterű irodákban éppen hogy megnőt a chat és az e-mail aránya a munkatársak egymás közti kommunikációjában.
Vágólapra másolva!

Ha meg kellene tippelni, hogy csökkenti, vagy növeli az egyterű iroda a személyes kommunikáció arányát, és tegyük fel, Ön eltalálná, hogy csökkenti, akkor a csökkenés mértékeként vajon hány százalékra szavazna? Nos, talán nem jutna el ilyen magaslatokba egyetlen Olvasónk sem, mint amit a kutatás kiderített.

Hetven százalékkal (!) csökkenti a személyes kommunikáció arányát az egyterű iroda más munkahelyi terekhez képest.

Ezt két harvardi professzor, Ethan S. Bernstein és Stephen Turban bizonyította be egy kutatással. A szakemberek szerint ez volt az első olyan felmérés, mely nem a dolgozók megkérdezésén alapult (amelynek más lehet az érzés alapján sugalmazott végeredménye), hanem empirikus, azaz tapasztalati úton mérték fel az arányokat.

Bernstein és Turban két cégnél végezte a kutatást, mindkettő a Fortune 500 listán szereplő vállalat, de a neveket nem hozták nyilvánosságra.

Az egyterű iroda csökkenti a személyes kommunikációt a két amerikai kutató mérései alapján Forrás: --

Teljesen falmentes és nyitott emelettel rendelkező irodákban vizsgálódtak a kutatók,

ennek során megmérték a személyes kommunikáció és a digitális kommunikáció mennyiségét a korábbi, hagyományos irodában 15 nappal a költözés előtt, majd pedig a csapat átköltözése után 3 hónappal az egyterű irodában, ugyancsak 15 napon át. Több szakterületen végezték a kutatást a cégen belül, összesen 52 fő részvételével, akik beleegyeztek a kutatásba. Ez az érintettek mintegy 40 százalékát jelentette.

A kutatás eredményei alapján az 52 résztvevő 72 százalékkal kevesebbet beszélgetett egymással, mint korábban. A napi, személyenkénti kommunikáció 5,8 óráról 1,7 órára csökkent. A digitális kommunikáció viszont megnőtt, az átalakítások után a dolgozók 56 százalékkal több emailt küldtek el és 20 százalékkal többet kaptak, valamint 41 százalékkal több levél-másolatot kaptak mint korábban. Az azonnali üzenetek száma pedig 67 százalékkal emelkedett, ezen belül pedig a szavak száma 75 százalékkal lett több.

Az érdekes kutatásról részletesebben olvashatnak a Hwsw.hu hasábjain.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről