A szolgáltató szektornak is újra kell fogalmaznia önmagát, hiszen a digitális technológiák nem csak új lehetőségeket, hanem új kihívásokat jelentenek a számukra, legyen szó éttermi vendéglátásról, szállodaüzemeltetésről vagy éppen az ezeket kiszolgáló tevékenységekről – mondta Bodrogai Ferenc, az Assist-Trend alapító tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte a HoReCa szektor cégeinek nem csak arra kell felkészülniük, hogy az internetes rendeléssel olcsóbb és egyszerűbb lesz a beszállítóik megtalálása, de arra is, hogy
az online térben azonnal minősítik és értékelik őket, így egyetlen kis hibájuk is óriási problémává nőheti ki magát.
A szakember szerint a digitális korban a legkisebb cégek is a világvállalatokkal versenyeznek, hiszen ugyanazon platformon keresik a fogyasztóik kegyeit – esélyt számukra pedig a tudás megosztása és az összefogás, a személyre szabott, széles körű szolgáltatási paletta jelenthet.
A hazai turisztikai szektor versenyképességének növeléséhez a szállásadókat terhelő áfa csökkentésére is szükség volna, hiszen Európában az ötödik legnagyobb adóteher sújtja ezt a szolgáltatást – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke, aki szerint a növekedési ütem fenntartásához elengedhetetlen a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák orvoslása, és a további fejlesztések finanszírozása. Ehhez a szektornak megfelelő forrásra van szüksége, amelynek biztosításához nagyobb nyereségtermelő képesség szükséges –
ezt teremthetné meg az adócsökkentés, amely a forgalom növelése mellett a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása miatt sem feltétlenül járna az állam számára bevételkieséssel.
Az Assist-Trend Kft. partnereivel közösen hatodik éve szervezi meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozatot, ahol három helyszínen, három szekcióban foglalkoznak a szálloda és vendéglátóipari szakma képviselői a szektor legégetőbb problémáival. A VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozat első állomása szeptember 19-én Tiszafüreden lesz.
A témáról bővebben olvashatnak a Turizmusonline.hu hasábjain.