A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az érzéseinket nem képes átvenni a mesterséges intelligencia

AI mesterséges intelligencia Circuit board brain, illustration decorative emblem quality SYMBOL BOARD artificial intelligence ai neuro ICON DESIGN print POSTER cover ART circuit concept information GREY COLOUR CAST line chip
Áramkörökből álló agy a mesterséges intelligencia szemléltetésére
Vágólapra másolva!
Sok helyről hallani, hogy a mesterséges intelligencia fogja az elkövetkezendő években a legnagyobb és legfontosabb technológiai változást hozni. De mi is az a mesterséges intelligencia, melyet már hatvan éve kutatnak? És miért most vált ennyire fontossá? Gulyás László mesterséges intelligencia szakértő nyilatkozott a Piacésprofit.hu-nak.
Vágólapra másolva!

Mint Gulyás László elmondta, a mesterséges intelligencia (MI

) kutatása az 1950-es években kezdődött, a kifejezés is ebből az időből származik. Amit akkor MI-nek hívtak, azt ma úgy hívják, szoftver, ezért ma az általános meghatározás szerint az MI az, ami olyan dolgokat is el tud végezni, amit az emberek.

Az MI-nek három kategóriája van: a szűk MI, az általános és a szuperintelligencia.

A szűk MI egy bizonyos tevékenységben akár még jobban is teljesíthet, mint az ember. Erre jó példa a közelmúltban lezajlott, történelminek mondott játszma egy MI és egy go-nagymester között, amiben az MI győzött. De ilyen lehet egy sakkautomata is. A legtöbb ember az általános MI-vel azonosítja, amikor mesterséges intelligenciáról hall, de ennek elterjedése még messze van. Végül a szuperintelligenciával azt jellemezzük, amely minden tekintetben meghaladja az ember képességeit.

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret nyer majd a jövőben, de az embert sosem fogja tudni mindenből kiszorítani Forrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

Gulyás László szerint az MI ugyan a mindennapjaink része lesz,

de a szakember szkeptikus ezek gyors és általános elterjedésével kapcsolatban, hiszen még az emberi gondolkodás aspektusait sem ismerjük teljesen.

Az MI ugyanakkor már ma is ott van az okostelefonunkban, az internetes keresőprogramokban, a navigációban, igaz, ezek mind szűk MI-k.

Noha az MI-t a hatvanas évek óta kutatják, az internet és az okostelefonok elterjedése új gondolkodásmódot hozott és megreformálta az MI-ről alkotott képet: az már nem csupán egy feladatot megoldó gép. Ráadásul ma már nem csak az állam, de a versenyszféra is jelentős összegeket öl az MI-vel kapcsolatos fejlesztésekbe, így mondhatni, az MI piacéretté vált.

Mint a szakember elmondta, a tőzsdén már 2003-ban a piaci forgalom 15 százaléka bonyolódott mesterséges intelligenciára épülő algoritmusok segítségével,

2015-ben pedig már a kereskedés 85 százaléka zajlott így.

A tőzsdén tehát például már ma is szinte teljes mértékben jelen van az MI. Azonban, míg egy bróker részben a megérzései alapján is dönt, az algoritmus erre nem képes.

A teljes cikk a Piacésprofit.hu oldalán olvasható el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!