Halbőrből készült ruhákért és tárgyakért őrül meg egy fél ország
![Victorian Foods, Kenya, halbőr, ruha](https://cdn.origo.hu/2023/12/zsCeJ7lz4h5cDXooeeDkeDDxi1kT6vficZ609ES9WD0/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJhMmUyM2NiZjg4YTRjOTE5MTU2MzM0NGViMzJkMzM3.webp)
Kenya nyugati részén, Kitale városban működik a halételeket gyártó Victorian Foods. A feldolgozás során korábban nem hasznosították a halak bőrét. Azonban mostantól ruhák, táskák és más divatcikkek készülhetnek abból, ami eddig hulladékként végezte.
A nagytestű állatokról lenyúzott halbőrt nem dobják ki, hanem több fázisban készítik elő ruhaipari feldolgozásra.
Ezért több óráig áztatják különböző oldatokban. A banán például arra jó, hogy semlegesítse a szagokat, a só pedig a megfelelő keménység elérésében segít.
Összesen - fajtától függően - 8-10 órás áztatás, majd szárítás után kezdődhet a feldolgozás.
A sajátos alapanyagból kabátok, cipők, táskák, és természetesen ruhák is készülnek, melyek nagy sikerrel mutatkoztak be a fővárosban, Nairobiban, nemzetközi érdeklődés mellett.
A cégnél azt is elmondták: a halbőr használatával megóvhatják a veszélyeztetett gyíkok, kígyók példányait a levadászástól. Ahogy az Origo megírta, legutóbb a Chanel divatház is bejelentette, leállnak az egzotikus állatok bőrének, szőrméjüknek a hasznosításáról.
A kenyai cég az ENSZ mezőgazdasági szervezetének támogatásával működik, fenntartható gazdálkodási program keretében. A halak a mintegy 150 kilométerre lévő Turkana-tóból érkeznek feldolgozásra, a vállalkozásnak 300 ottani halász értékesíti a fogását.
Az alábbi képre kattintva megtekintheti a nem mindennapi, halbőrből készült divatcikkeket, és a gyártás néhány mozzanatát. Kattintson!