A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Mit kell tenni, ha elmarad a táppénz kifizetése?

A 94 éves orvos így tartja távol magától a betegséget
Vágólapra másolva!
Egy levélíró azzal a panasszal fordult a Hrportál.hu-hoz, hogy egy éve táppénzen van az édesapja, de csak két hónapig kapott táppénzt. A táppénzes papírt minden hónapban leadják a vállalkozónak, aki azt állítja, hogy tovább küldte, az egészségpénztár viszont azt állítja, hogy nem kapták meg, ezért nincs kifizetés. Mit lehet ilyenkor tenni?
Vágólapra másolva!

"Édesapja esetében konkrétan nehéz megmondani, hogy mi a táppénz kifizetés elmaradásának oka, hiszen a kérdésében konkrét információ korlátozottan szerepel, a hatóság és a vállalkozó pedig a táppénzes papír továbbításáról eltérően nyilatkozik" - írja válaszában a PwC Magyarország adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértője.

A táppénz főszabály szerint annak a biztosítottnak jár, aki pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, valamint keresőképtelenné válik, és ezt igazolja az orvos.

Táppénz az igénylő betegsége miatt a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól, az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár, de maximum egy éves időtartamra.

A maximális, azaz teljes egy évnyi táppénzhez szükséges az egy éves folyamatos biztosítási idő a betegséget megelőzően Forrás: Shutterstock

A keresőképtelenség legfeljebb egy éves időszaka alatt a táppénzre jogosult személy munkaviszonyának fenn kell állnia.

Egy évnyi táppénzre való jogosultsággal rendelkeznie kell legalább egy éves folyamatos biztosításban töltött idővel a betegséget megelőzően, ellenkező esetben a táppénz időtartama arányosan csökken.

A konkrét esetben elképzelhető, hogy a táppénzt megelőző biztosítotti időszakkal összefüggésben van fennakadás a táppénz kifizetésében - zárja válaszát a PwC Magyarország adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértője.

Cikkünk a Hrportál.hu írása alapján készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!