Ha szárnyal a gazdaság, akkor többet esznek étteremben az amerikaiak
![Nem csak pénzt kaptak a vállalkozások
vendéglátás kiszolgálás pincér alkohol étel étkezés étterem](https://cdn.origo.hu/2023/12/60wJf9kyUJFD1GK5QtaNa-syE5oGg_X9S3MvDsJJ7cg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EwZjkxMzRiM2FkZDRmOTg5YWQ4ZThmODQ5MWU2ODRj.webp)
Ráadásul sok termék olcsóbb, mint egy éve: a tejtermékek, cukor, kávé, marhahús és a szárított bab ára csökkent,
miközben a tojás és a tengeri termékek árai ugyan emelkedtek, de csak enyhén.
Ez az eltérés nem új keletű dolog, az élelmiszerek árának emelkedése 2015-ben kezdett lassulni, majd az elmúlt két évben már csökkenni.
Ezzel szemben az éttermi költségek átlagosan három százalékkal nőttek, amit a befektetők jó jelnek tartanak.
Például a pénzügyi válság idejében, 2007 és 2009 között az amerikaiak inkább otthon főztek és étkeztek.
Ugyanakkor a nem otthon készített ételek mennyiségének növekedése egy hosszabb tendencia eredménye: húsz éve a fogyasztók még éves bevételük tíz százalékát költötték élelmiszerre, és 5,5 százalékát éttermi vagy elviteles ételekre, azóta ez a különbség jelentősen csökkent, 7,2 százalék az élelmiszerkiadásokra megy el, és 6 százalék a vendéglői fogyasztásokra.
A készételek árának emelkedése sem egyenletes, mivel leginkább az ételautomatákban, az óriáscégeknél, iskolai kávézókban, valamint a munkahelyi étkezdékben emelkedett több mint három százalékkal.
A készételek árai természetesen mindig drágábbak, mert itt bele kell számolni a munkadíjat is,
ugyanakkor az otthoni főzés meg sok időt vesz igénybe.