A beszámoló szerint, a Wheyward Spirit a sajtgyártás során melléktermékként keletkező folyékony savóból hozza létre a terméket.
Emily Darchuk, a vállalat alapítója egyszerűen csak mint "folyékony arany" hivatkozik az italra.
A „farmtól a flaskáig" folyamat két hetet vesz igénybe, és az erjesztés, a desztillálás, valamint a palackozás szakaszai alkotják.
A sajtgyártás folyamán, minden 10 font (4,5 kilogramm) felhasznált tej után 9 font savó keletkezik, állítja Darchuk.
Amerikában évente több milliárd kilogrammnyi halmozódik fel az anyagból, és a tudósok régóta kutatnak a melléktermék lehetséges felhasználási területei után.
A Wheyward Spirit találmánya éppen ezért valamelyest áttörő jelentőségűnek számít.
Tervei szerint a startup cég már 2019-ben nekikezdhet a vodkához némileg hasonló, és vele azonos alkoholtartalmú ital forgalmazásának.