A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A GDPR után még egy sor hasonló szabály jön

robot technológia autó
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) szerint az EU jelenleg nem kamatoztatja teljes mértékben az adattechnológiában rejlő lehetőségeket, és az USA-hoz képest lassan reagál az adatforradalomra. Ezért 2020-ig számos területen jogi és szakpolitikai intézkedések bevezetését javasolja a digitális piac megteremtése érdekében.
Vágólapra másolva!

A cél az információs technológiák és a digitális világ "akadálymentesítése", az abban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a gazdaság növelése érdekében. A digitális transzformációval jelentős szabályozásbeli változás is együtt jár – írja az mmonline.hu.

A Big Data-hoz és az adatkészletekhez való hozzáférés feloldásához az EB egy, az Európai Unión belüli adatkereskedelemre szabott jogi környezet kialakítását célozza. Ennek első eleme a tavaly életbe lépett általános adatvédelmi rendelet (GDPR) bevezetése volt.

Ezek a módosítások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Big Data-ból táplálkozó és mesterséges intelligencián (MI) alapuló technológiák alapjaként hasznosított nem személyes adatok szabadon áramolhassanak.

Egy beszédfelismerő ügyfélszolgálati robot alkalmazása esetében például a transzparencia, megfelelő tájékoztatás, valamint a jogalap választása és felülvizsgálata nagyon fontos. Ugyanígy, a szoftver alapú megoldásoknál, melyeknél algoritmusok humán beavatkozás nélkül végeznek hitelkockázat-értékelést és döntenek meghatározott fizetési módszer engedélyezéséről, vagy az ügyfél személyes preferenciáin alapuló ajánlat küldéséről, szükséges az automatizált adatkezelésre vonatkozó szabályok figyelembevétele – mondta Bánczi Lea, a Deloitte Legal ügyvédje.

A technológiai fejlesztés megköveteli a digitális akadálymentesítést, s benne egy sor szabályozói változást Forrás: Origo

A digitális akadálymentesítéshez az EB az adatvédelmen túlmenően további mintegy 30 szabályozási intézkedést irányzott elő, ezek egy része már megjelenik a tagállami szabályozásban.

Ezek közt említhető a szoftveres forráskódok megfelelő alkalmazásához is elengedhetetlen szerzői jog teljes modernizációja. Az elektronikus marketing szabályok, az áruk internetes és egyéb távértékesítésére, valamint a digitális tartalomszolgáltatásra irányuló szerződések kidolgozása, reklámjogi, hírközlési, fogyasztóvédelmi szabályok és személyiségi jogi keretek megreformálása is ide sorolható.

A technológiai fejlődés generálta új üzleti megoldásokat és stratégiákat le kell fordítani a jog nyelvére, így a piacra lépést megelőzően az új üzleti konstrukciókat be kell illeszteni a hazai és EU-s jogi környezetbe. Emellett újszerű üzleti elgondolásokat támogató, valamint a dinamikusan változó szabályrendszerben megfelelő alkalmazkodást segítő jogi megközelítésre van szükség – mondta Bánczi Lea.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!