Kiakadtak a nők a szülési szabadság utáni bónuszcsökkentésen

UBS Bank
Vágólapra másolva!
Az UBS csökkentette a bónuszokat azoknál a nőknél, akik szülési szabadságról tértek vissza a munka világába. Az eset több női alkalmazottat is felháborított, felvetve a svájci bank nemek közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét is.
Vágólapra másolva!

Az egyik nőnek négyszer is csökkent a bónusza, miután négy gyermeket szült. A svájci bank másnak a dolgozó anya életmódjával magyarázta az alacsonyabb bónuszt, volt akinek pedig mindössze annyit mondtak, hogy összpontosítson a gyermekére és ne a bónusszal foglalkozzon.

- fogalmazott a banknál dolgozó egyik nő. Miközben az UBS kijelentéseiben nagyon büszke arra, hogy nőket alkalmaz, ez a gyakorlat a panaszok ellenére tovább folytatódott.

Az UBS gyakorlata csökkentette azoknak a nőknek az éves bónuszát, akik a hét hónapos szülési szabadságot vették igénybe.

Az UBS vagyonkezelő részlegében sok nő panaszkodott amiatt, hogy szülési szabadságról visszatérve a bónuszaik 30 százalékkal vagy még többel csökkentek. A bank több mint egy éve ígéretet tett arra, hogy foglalkozni fog a problémával, de több női alkalmazott továbbra is csökkentett bónuszt kap.

Miután tavaly megértették a problémát a bank vezetői, az UBS globális sokszínűségével és az elfogadással foglalkozó vezetője, Carolanne Minashi ígéretet tett a bank a szülési szabadsággal kapcsolatos bónuszpolitikájának felülvizsgálatára. Bár azóta valóban történtek változások, több nő még mindig kisebb bónuszt kap.

A svájci UBS Bank híresen esélyegyenlőség-párti, mégis csökkentette a szülési szabadságról visszatérő nők éves juttatását Forrás: AFP

„Rendkívül fontos számunkra, hogy a hasonló munkakörökkel, teljesítményekkel és tapasztalatokkal rendelkező alkalmazottakat egyformán és tisztességesen jutalmazzuk" - közölte az UBS.

Stefan Seiler, a cég HR főigazgatója is felhívta a nők figyelmét arra, hogy minden nő, aki úgy érzi, hogy a fizetése nem megfelelő, lépjen vele közvetlenül kapcsolatba. A bank szóvivője elmondta azt is, hogy

Svájcban az UBS hat hónapos, teljes fizetésű szülési szabadságot kínál a nőknek, és választható egy további hét hónapos időszak is, amely már fizetés nélküli.

Ez sokkal bőkezűbb, mint a svájci jog által garantált 14 hét, amely a kontinens összes országa közül a legkisebb mértékű szülési szabadság.

Az UBS emellett apasági szabadságot is biztosít, mely két hetet jelent, és ez idő alatt a bónuszaikat nem csökkentik, és további négy hét fizetésnélküli szabadság is kérhető a gyermek születése után, mely szintén nem érinti a bónuszt.

Az UBS a nemek közötti egyenlőség egyik leghangosabb bankja. Axel Weber elnök ismételten több nőt hívott a vezetőségbe azzal a céllal, hogy a felsővezetői munkahelyek legalább egyharmadát nők tölthessék be.

(A Financial Times cikke nyomán.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről