A kávéról, kávékeverékről, pótkávéról és egyéb kávékészítményekről szóló irányelvben a legfőbb változás, hogy az irányelv élelmiszerkategóriái összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel.
Így a koffeinmentes kávé koffeintartalma az eddigi legfeljebb 0,08 százalék helyett 0,1 százalékra változott.
A koffeinmentes nyerskávé előállítása során az oldószermaradékok megengedett mennyiségéhez az MÉ 1-2-88/344 helyett az MÉ 1-2-2009/32 irányelvet kell alkalmazni. További változás, hogy a kávéspecialitásoknál az édesítőszerek alkalmazása is bevezetésre került. Ennek érdekében a fizikai, kémiai jellemzők leírása is módosult.
A jégkrémről szóló irányelvben a legfőbb változás, hogy az irányelv élelmiszerkategóriái összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel.
Az irányelvben található termékcsoportokra vonatkozó összetételi jellemzők az előállító receptúrájára vonatkoznak.
A módosított kiadásnak megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, és azok a minőségmegőrzési idejük lejártáig maradhatnak forgalomban. Ez az irányelv a Földművelésügyi Értesítőben történő közzététel időpontjától alkalmazandó a tejjégkrémek, a tejes jégkrémek, a gyümölcsjégkrémek, a szorbék, a tejes gyümölcsjégkrémek, a jégkrémek és a vizes jégkrémek esetében.
Az irányelvek a Földművelésügyi Értesítőben olvashatók.